Prošle godine u službi za onkologiju trebinjske bolnice registrovana su četiri nova slučaja karcinoma grlića materice, saopšteno je zvaničnoj stranici ove ustanove povodom Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, koja se obilježava do 24. januara.

vije pacjetkinje su bolest otkrile na redovnom ginekološkom pregledu i uspješno su izliječene operacijom. Kod jedne pacijetkinje bolest se proširila na okolne strukture i liječenje na nastavljeno na UKC Banjaluka. Nažalost, jedna mlada Trebinjka je u 2020. godini izgubila bitku sa ovom bolešću – rekao je Mirko Kolak, internista-onkolog u trebinjskj bolnici.

Kako navodi Kolak, karcinom grlića materice je drugi malignitet po učestalosti kod žena u zemljama koje nemaju skrining za ovu bolest, a BiH je na neslavnom mjestu na ljestvici smrtnosti od ove opake bolesti.

Kolak ističe da stvaranje navike kod žena da se redovno odlazi kod ginekologa, jednom godišnje, bez obzira da li postoje neke tegobe i da se tom prilikom uradi i Papanikolau test je najsigurniji način da se ova bolest otkrije na vrijeme.

Slogan ovogodišnje Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice je: „Bolje spriječiti nego liječiti, redovnom kontrolom pobijedićemo karcinom grlića materice”.

 

 

Izvor: Dubravka Čolović, Srpska info