Kako se i očekivalo, ni mjesec dana nakon što je u Republici Srpskoj počela primjena revidirane liste lijekova koji se dobijaju besplatno ili po nižoj cijeni od tržišne – a već pljušte optužbe.

Glas su posebno digli stariji stanovnici i ugrožene zdravstvene kategorije. Ogorčeni su revidiranom listom, zbog toga sto su mnoge lijekove koje je su ranije dobijali na recept i po nižim cijenama, sada moraju da plate dvostruko skuplje.

U Fondu zdravstvenog osiguranja će svakih mjesec dana da anlizira primjenu liste i sve što se pokaže kao loše rješenje, u smislu prevelikog opterećenja osiguranih lica, biće promjenjeno.

Isto obećavaju i u Komisiji za revidiranje liste lijekova. Drže se stava da je medicinska struka odjednom zaključila da mnogi lijekovi za pacijente starije od 65 godina nemaju nikakav ili minimalan efekat. Oni koji su, ipak, godinama kupovali  te lijekove, od sada će tu svoju naviku morati i da plate.

Objašnjenje nadležnih zbog čega su cijene lijekova dvosturko skuplje izazvalo je opštu pometnju i bijes uglavnom među penzionerima. Planirano je da se revidiranjem liste lijekova naprave uštede i do 25 miliona maraka na godišnjem nivou. Ipak, čini se da su oni koji su se bavili ovim pitanjem, malo preračunali, jer kako kažu izvori koji su dobro upućeni u ovu analizu, već sada je izvjesno da će uštede biti manje od zacrtanih 25 miliona. Na kraju, Fond će uštediti koliko – toliko.

Korisnici će biti podjeljeni. Jedne će da muči poskupljnje , dok će drugi biti zadovoljni jer će mnoge lijekove dobiti jeftinije.