Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nedavno je ostvarila plasman na evropsko prvenstvo. Pomoćni trener Damjan Ratković osvrnuo se na kvalifikacioni turnir u kojem su bh. reprezentativci ostvarili veliki rezultat.

 

“Odigrali smo kvalifikacije na vrhunskom nivou.U prvom susretu sa Gruzijom smo bili malo umorni od puta, ali sreća nas je pogledala i ta tri boda su nam otvorila vrata za plasman na EP. Drugi meč sa Italijom smo odradili taktički zrelo i disciplinovanom igrom smo došli do pobjede.

Protiv Rusije nismo dobro otvorili utakmicu i na kraju smo izgubili, što ipak nije uticalo na plasman za EURO“, rekao je Ratković.

U izjavi za zvanični portal Fudbalskog saveza BiH, Ratković ističe da sa nestrpljenjem očekuje žrijeb nakon koga će BiH saznati imena protivnika na prvenstvu ”starog kontinenta”.

„Uspjeh koji smo napravili je veoma bitan za BiH, Savez, igrače koji će imati priliku da se pokažu na velikoj sceni, ali i za nas trenere. Čekamo žrijebanje grupa koje će biti održano 8. aprila.

Kada saznamo imena protivnika analiziraćemo ih, gledati njihove utakmice i spremiti se za veliko takmičenje“, dodao je pomoćni trener. Ratković smatra da je selekcija BiH sposobna da napravi veliki rezultat, te da se može nositi sa svim protivnicima, što su pokazale utakmice protiv Italije i Rusije.

„Utakmice sa Italijom i Rusijom nam daju za pravo da se nadamo dobrom rezultatu i na EP, jer ekipe tog ranga će nas i čekati u Azerbejdžanu. Na nama je da se što bolje spremimo, a siguran sam da ako svi igrači budu zdravi i na raspolaganju možemo napraviti dobar rezultat. U svakom slučaju idemo na EURO da se nadigravamo, nećemo nikome biti lak zalogaj“, zaključio je Ratković.

Izvor: Nezavisne novine