Tenzije u Trebinju koja su nastale oko naredbe Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasačkih listića sa određenog broja glasačkih mjesta u ovom gradu svoj epilog će dobiti tek poslije objavljivanja zvaničnih rezultata izbora i razmatranja prigovora koje eventualno ulože politički subjekti.

Juče je po zahtjevu Gradske izborne komisije Trebinja CIK BiH odobrio, tačnije naredio, otvaranje vreća sa glasovima kako bi se utvrdilo šta je razlog za nepoklapanja koje su se pojavila između izvještaja Biračkih odbora i stvarnog broja pristiglih glasačkih listića u trebinjsku GIK.

“Ne radi se o ponovnom brojanju glasova, već o brojanju glasačkih listića, da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat na mjestima gdje to birački odbor nije dobro uradio”, navedeno je u saopštenju Centralne izborne komisije Bosne i Hecregovine ovim povodom.

“Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i to pod uslovima i na način propisan tim članom”, stoji u saopštenju CIK-a.

Sinoć su se u Trebinju pred zgradom gradske administracije, u kojoj je vršeno ponovno brojanje listića, okupile pristalice i kandidati lokalne opozicije, kao i predstavnici Socijalističke partije Srpske i Demos-a, koji su još tokom izborne noći za Padrino radio i naš portal izrazili sumnju u regularnost brojanja glasova.

Poslije novog brojanja glasački listići iz Trebinja su pod policijskom pratnjom, ali i nezvaničnom pratnjom pristalica lokalne opozicije, upućeni u Centralnu izbornu komisiju BiH u Sarajevo.

Očigledno je da će se na rasplet događaja oko utvrđivanja iskazane izborne volje građana Trebinja čekati do objavljivanja zvaničnih rezultata izbora, a tada će politički subjekti koji izražavaju sumnju u regularnost imati priliku u roku od tri dana da dokumentuju nepravilnosti, te će ukoliko CIK pozitivno riješi njihove prigovore doći do ponovonog brojanja glasova kandidatima na mjestima za koja se eventualno utvrde i obrazlože nepravilnosti.

Bura poslije izbora u Trebinju se ne stišava, a osim izražavanja sumnje na nepravilnosti veliku prašinu je podiglo i obraćanje javnosti predsjednika koncerna Swisslion Takovo Rodoljuba Draškovića, čiji je Hercegovački narodni pokret bio učesnik izborne trke u Trebinju, kao i odgovor koji su mu uputili reizabrani gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i nosilac liste SNSD-a Luka Petrović.

Drašković je razočaran rezultatima izbora najavio da će Industriju alata Trebinje prepustiti Vladi RS i Hidroelektranama na Trebišnjici kada mu uplate oko 16 miliona KM koliko je on izdvojio u procesu privatizacije za fabriku, te najavio i mogući stečaj nekadašnjeg trebinjskog privrednog giganta koji trenutno zapošljava oko pet stotina radnika.

 

HP, novembar 2020.