Rak i Ribe je ljubavna kombinacija koja poseduje snažan potencijal za uspostavljanje duboke emotivne i psihičke povezanosti u ljubavi jer su oba znaka suštinski vrlo sličnih struktura sa sličnim životnim ritmovima. Pošto su Rak i Ribe vodeni znaci, u ljubavi ih vežu jaka, duboka, intenzivna osećanja i sposobnost dobrog uzajamnog razumevanja kao i obostrana spremnost da saslušaju i usklade svoje međusobne planove, potrebe i želje. Ribe i Rak u astrologiji važi za redak ljubavni spoj za koji se može reći da poseduje potencijal da s lakoćom “stigne do zvezda”.

Rak pod vođstvom Meseca teži ka ostvarenju porodičnog sklada i mira dok od voljene osobe očekuje puno nežnosti, romantike i posvećenosti tako da znak Ribe koji je pod vođstvom Neptuna koji ovom znaku dodeljuje osećajnost, maštovitost, intuiciju i empatiju predstavljaju osobine koje mogu savršeno odgovarati potrebama brižljivog i nežnog Raka.

Ovaj ljubavni par se smatra vrlo komplementarnim i iz tog razloga što sjedinjenjem njihovih zajedničkih energija može dobro funkcionisati u svakodnevnici života jer Rakova izražena crta praktičnosti i ogromna doza maštovitosti znaka Riba ujedinjeni zajedno mogu doprineti lakšem ostvarenju zajedničkih životnih planova tako da ova dva bića mogu često osećati da u životu mogu zajedničkim snagama lakše uspeti gotovo u svemu.

Bitan segment koji dodatno doprinosi dobroj kompatibilnosti u slaganju u ljubavi horoskopskih znakova Rak i Ribe je i Rakova potreba da “spašava”, tako da, ukoliko se u određenim situacijama kod Riba pojavi karakteristična nemotivisanost, pasivnost kao i povremeno izraženija sklonost ka samodestruktivnom ponašanju, brižljivi Rak se u mnogim takvim situacijama u potpunosti predaje svom zadatku ponovnog dovođenja nastale situacije u ravnotežu. Međutim, do nastanka nezanemarljivih problema može doći kada kardinalni Rak koji voli da preuzima inicijativu u jednom momentu dospe u situaciju kada je više nemoćan da vrati stabilnost i sklad u njihovoj ljubavi usled nestalnije prirode koja može biti karakteristična za znak Ribe koji je po modalitetu promenljivi znak.

Rak i Ribe su po polaritetu Jin (negativni) znaci što ukazuje na njihovu introvertniju i subjektivniju prirodu i na njihovu prijemčivost što znači da im je potrebno da se snažnije vezuju u ljubavi i da mogu biti povučeniji i rezervisaniji prema okolini kada se zaljube tj vole da svoju ljubav čuvaju samo za sebe ne dozvoljavajući preterano mešanje drugih osoba sa strane u stvari koje se odnose na emotivnu i intimnu sferu njihovog zajedničkog života.

Kako bi se dobio još detaljniji i kompletniji uvid u sve specifičnosti u slaganju horoskopskih znakova Rak i Ribe i kako bi se dobila prognostika njihove zajedničke budućnosti, potrebno je pogledati i kako su postavljeni i međusobno aspektovani Venera, Mars, Mesec, Neptun kao i svi ostali relevantni činioci u natalnim horoskopima ovih osoba.

Autor: Olivera Petković
Izvor: www.astrum.co.rs