Pored Tare, koja u rejonu Foče pruža najbolje uslove za rafting turizam u Bosni i Hercegovini, hercegovačka ljepotica Neretva pruža izuzetno zanimljiv i neprikosnoven osjećaj dok vas “skiper” spušta preko njenih bukova i brzaka. Svi oni koji nisu iskusili ovaj ugođaj, najtoplije preporučujemo jer osjetiti dijelove netaknute prirode na ovaj način je nezaboravno.

 

 

Neretva je brza, pjenušava, zelena i bistra rijeka, koja u kanjonu uzvodno od Konjica adrenalinom napunjenim rafterima pruža neponovljiv doživljaj. Posljednih deset godina rafting na Neretvi doživio je naglu ekspanziju.

Organizovano je i nekoliko takmičenja u okviru Prvenstva BiH, ali je gornji tok Neretve ipak prvenstveno vrhunski turistički užitak. Od Glavatičeva do Konjica vozi se najinteresantnija rafting tura na Neretvi sa nekoliko divljih dijelova i spada u najatraktvnije rijeke u Evropi sa stepenom težine 2-3. Dužina staze je oko 23 km i plovidba traje oko 5 sati sa prelijepim kanjonom i vodopadima, koji se vide prilikom spuštanja.

neretva farting
Foto: neretvarafting.com

Tokom plovidbe Neretvom rafteri mogu da uživaju u odmoru i ljepotama Malog i Velikog kanjona, uz netaknutu prirodu i prizore koji nisu vidljivi sa puta, kao i u četiri adrenalinska brzaka, koji su poredani tako da je svaki naredni ekstremniji od predhodnog. Skiperi koji upravljaju čamcima obučeni su profesionalci i sigurno će prevesti posadu od starta do cilja.

Raftingom na Neretvi se bavi dvadesetak agencija. Za one koji traže više adrenalina pravo vrijeme za rafting su upravo mjeseci pred nama, april i maj sa visokim vodostajom Neretve, koja je takva najinteresantnija za ovaj vid turizma.

 

 

.