Izvor: Srna

U Klubu umjetnika “Atanasije Popović” u Trebinju sinoć je otvorena prva samostalna izložba fotografija Ree Mucović, mlade i talentovane umjetnice iz ovog grada koja je, kao znak sjećanja na svog oca Slobodana, izložila i jedan broj njegovih fotografija.

Mucovićeva je istakla da je riječ o njenih trideset portreta i makro fotografija koje su nastale u Trebinju, Beogradu, Italiji i drugim gradovima u kojima je boravila, te dvanaest očevih fotografija na kojima su motivi Hercegovine i portreti nastali osamdesetih godina prošlog vijeka.

Mucovićeva potiče iz porodice koja se bavila fotografijom i kao vrlo mala uz svog oca, poznatog fotografa, učila je prve fotografske korake i uživala da posmatra proces razvijanja filma i nastajanja fotografije, a dalje usavršavanje, koje i danas traje, omogućilo joj je, kako kaže, da se fotografijom bavim profesionalno, što joj je i bio san.

“Fotografija sama po sebi treba da priča neku priču, da pobudi različita osjećanja u posmatraču koga ne smije da ostavi ravnodušnim”, smatra Mucovićeva.

Ova mlada umjetnica završila je grafički dizajn i fotografiju kod poznatog fotografa Tomislava Peterneka u Beogradu, gdje trenutno živi, i dobitnica je mnoštva nagrada i priznanja za kvalitet fotografija, koje između ostalog objavljuje i u magazinu “Voug” /Vogue/.

Peternek je, otvarajući izložbu, istakao da Rea ima dar koji je naslijedila od oca i da je ono što ona radi vrijedno pažnje.

“Želja joj je bila da napravi izložbu sa ocem, da se vidi odakle su njeni fotografski korijeni. Mislim da ćemo o Rei imati prilike još mnogo da slušamo kroz izložbe koje će tek praviti, a ono što je važno je da zadrži to pismo koje sada ima i da ne luta u fotografiji”, rekao je Peternek.

On je dodao da je isto tako važno da te fotografije imaju svoju vrijednost danas i u istoriji.