Божићне празнике Невесињци дочекују у лијепом расположењу, достојанствено и у духу православне традиције. У овом крају Херцеговине и данас се чувају стари обичаји и придаје велика важност светковини која симболизује заједништво, љубав и слогу.
Осим новогодишњих декоративних елемента, градске улице красе и бадњаци, а у центру града завијориле су се и заставе РС најављујући  Дан Републике.Снијега има тек толико да уљепша празничну атмосферу.

b praznik 3

За Невесињце је Божић посебан празник када се окупља породица  и проводе лијепи обичаји.

РАДОСТ ПРАЗНИКА ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА ПОЛАКО УЛАЗИ У НЕВЕСИЊСКЕ ДОМОВЕ

Вјерници се данас, на Бадњи дан, окупљају код православних храмова. Налагање бадњака прво ће бити обављено код мјесних цркава у Кифином Селу, Оџаку, Биограду, Батковићима, Лукавцу, Луци и Зовом Долу. Црквени одбори уз помоћ људи добре воље  за најмлађе учеснике празничних светковина у Лукавцу и Оџаку  обезбиједили су божићне пакетиће.

b prazni 4

Традиционални дочек бадњака из невесињских села заказан је за 18 часова на Тргу слободе, преноси портал Радио Невесиња.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством служиће вечерњу литургију у Цркви Вазнесења Господњег у Невесињу. У порти  храма биће обављено налагање бадњака.

Божићна литургија у Храму вознесења Господњег у Невесињу  и  Цркви свете Тројице у Кифином Селу почеће у 4 часа. По традицији, након молитве и причешћа, православни вјерници упутиће се  кућама гдје ће уз богату трпезу дочекати полазника, који по општем вјеровању доноси радост и срећу у домове.

 

Извор: Радио Невесиње