Maloprodajni lanac “Delhaize BH” koji u svojim prodajnim objektima u Trebinju, Ljubinju, Bileći, Gacku i Nevesinju zapošljava oko 150 radnika ovih je dana nametnuo zaposlenima odluku o ukidanju toplog obroka, mjenjajući novčani iznos od 185 KM za paštete i riblje konzerve u vrijednosti od oko 2 KM dnevno. Više detalja u tekstu “Nezavisnih novina” koji prenosimo u cijelosti:

Banjalučka maloprodajna kompanija “Delhaize BH”, vlasnik lanca marketa “Tempo” i “Maxi”, namjerava radnicima drastično redukovati topli obrok, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih, koji ističu da je to “kap koja je prelila čašu” njihovog nezadovoljstva.

Kako saznajemo, Uprava “Delhaizea” radnicima, umjesto dosadašnjih bonova za topli obrok u mjesečnom iznosu od 185 KM, koje su mogli potrošiti samo u njihovim marketima, nudi oskudan dnevni obrok u vrijednosti do 1,50 KM, što mjesečno na broj radnih dana iznosi oko 30 KM.

Naime, novi “topli obrok” bi se sastojao od kifle, paštete ili riblje konzerve i jedne voćke (jabuka, kruška ili banana), zbog čega su ga radnici već nazvali “dječjom užinom”.

Više od 80 odsto radnika kompanije, njih 792 od ukupno 950, odmah je pismeno odbilo takav prijedlog belgijskog poslodavca i zatražilo podršku Sindikata u borbi za očuvanje prava iz opšteg i kolektivnog ugovora o radu.

U Granskom republičkom sindikatu kažu da su ih sindikalni povjerenici iz maloprodajnih objekata “Delhaizea” širom RS i iz Jajca upoznali da je ovim kulminiralo nezadovoljstvo radnika, koje traje zbog ranijeg smanjenja zarada, neplaćenog prekovremenog rada i nepoštivanja prava na dnevni i sedmični odmor.

Ističu da više od polovine radnika kompanije prima platu u nivou zakonskog minimalca od 370 KM pa su im bonovi za topli obrok od 185 KM predstavljali značajnu troškovnu olakšicu.

“Radnici su svjesni otežanih uslova privređivanja u RS pa su sve do sada ‘gutali svoju muku’, ali ovaj sramni prijedlog svođenja toplog obroka na suvu zakusku od 1,30 KM dnevno nisu mogli podnijeti, jer je ispod ljudskog dostojanstva. Uprkos pritiscima poslodavca, koji je naložio sprovođenje vlastite ankete među radnicima, broj onih koji su odbili novi topli obrok se povećao sa prvobitnih 792 na više od 800″, kazao je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS.

On napominje da je Sindikat u međuvremenu od Uprave “Delhaizea” na izjašnjenje dobio i prijedlog novog pravilnika o radu kojim se, kako smatra, namjeravaju smanjiti prava zaposlenih, “jer se čak 90 tačaka dokumenta odnosi na nabrajanje situacija u kojima radnik može dobiti otkaz”.

U kompaniji “Delhaize” su na pitanja “Nezavisnih” odgovorili da su preduzete mjere rezultat neophodnosti smanjenja troškova u cilju obezbjeđivanja dugoročno održivog poslovanja na bh. tržištu, tvrdeći pritom da su “u skladu s važećim propisima”.

“Izmjene u Pravilniku o radu obuhvataju promjene koje se tiču toplog obroka i prevoza, dok su ostala prava radnika obuhvaćena pravilnikom bez značajnijih promjena. ‘Delhaize BH’ bio je i još je poslodavac koji najviše ulaže u svoje zaposlene u odnosu na druge poslodavce iz naše branše”, kazali su u kompaniji “Delhaize BH” .

U Granskom sindikatu, pak, ističu da prijedlozi “Delhaizea” iskaču iz važećeg kolektivnog ugovora koji reguliše da mjesečni topli obrok iznosi 50 odsto zakonski najniže plate u RS, odnosno 185 KM.

“Sindikat nastoji da održi dostojanstvo firme i radnika kako se nezadovoljstvo ne bi odražavalo na poslovanje, ali neće dozvoliti da se poslodavac bogati preko praznih stomaka radnika u RS. Želimo razgovor i dogovor, ali smo spremni i na adekvatnu reakciju ako dogovor izostane”, upozorio je Savanović ne želeći da prejudicira buduće poteze Sindikata.

Banjalučka firma “Delhaize” je u vlasništvu istoimene belgijske grupacije, koja je markete “Tempo” i “Maxi” 2011. godine kupila od srbijanske kompanije “Delta Maxi” Miroslava Miškovića.