Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ u Trebinju danas je darivao 24 doze krvi, potvrdio je Srni načelnik Službe za transfuziju Dragan Šarenac.

Šarenac je istakao da je riječ o novoformiranom aktivu koje funkcioniše godinu dana i kome je ovo druga akcija dobrovoljnog davalaštva krvi za koju se prijavilo 34 humanista.

“Ne samo što su mlad aktiv po nastanku već i po članovima koji žele da daju doprinos u ovim veoma bitnim akcijama za ljudske živote i da se pridruže velikoj porodici humanista koji uspješno funkcionišu na našem području”, istakao je Šarenac.

On je podsjetio da je prošle godine prikupljeno je 2.033 doza krvi, napominjući da je to bila najuspješnija godina po humanosti od osnivanja ove službe.

Šarenac je istakao da je ova godina počela još uspješnije nego prošla, po čemu bi se moglo zaključiti da će se dostići broj prošlogodišnjih prikupljenih doza.

“Ono na što smo posebno ponosni je da su sve jedinice krvi prikupljene dobrovoljnim davalaštvom”, kaže Šarenac i dodaje da su čak 4,3 odsto građana Trebinja dobrovoljni davaoci, odnosno 3,45 odsto stanovnika regije istočne Hercegovine isključujući Nevesinje, koje ima svoju transfuziološku službu.

Predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi “Elektroprivrede Republike Srpske” Milan Šešlija rekao je da su se radnici spontano okupili i formirali aktiv koji broji šezdesetak članova, odnosno 30 odsto zaposlenih.

“Mi smo do osnivanja aktiva pojedinačno davali krv, pa smo odlučili da se ujedinio u ovoj humanoj akciji”, kaže Šešlija i ističe da je poseban osjećaj znati da se na ovaj način možda nekome spašava život.

 Izvor: Srna, Foto: google.com