Раднице билећког текстилног предузећа Трендтекс, њих око 90, од данас је без посла, а књижице ће им званично бити уручене сутра, потврдиле су запослене у овом предузећу.

Након двије године рада, билећки погон затворио је врата, а раднице сматрају да је ово унапријед смишљен сценарио и да су без икаквог образложења добиле отказе иако су биле вољне да раде.

Раднице кажу да их је управник погона Милан Бирач јуче усмено обавијестио да су остале без посла.

Радница Зора Таминџић рекла је новинарима да је циљ руководства био да затворе погон, напомињући да су већ неколико мјесеци слушале такве приче.

Она је навела да су жене данас потписале уговор за август, напомињући да то њима не значи ништа, већ само руководству да би завршило административни дио посла.

– Увијек смо добијале уговоре на мјесец дана, као да смо сезонски радници – каже Таминџићева и додаје да никада нису добили уговоре на три мјесеца и да зато сада немају никаква законска права.

Она је додала да би се поново вратиле на посао само када би биле извршене корекције пословања, односно норми, истичући да је било неправде јер је неко имао плату 200 КМ, а неко 600 КМ.

Раденка Баћевић каже да су запослене у погону вриједне жене које су само жељеле да раде и да им није познат стварни разлог отпуштања с посла.

– Ми јесмо подржале наших 10 колегиница које су прије неколико дана добиле отказ због неиспуњавања норме, али како и не бисмо. Ништа ми нисмо боље радиле од њих, због чега смо и обуставиле производњу – рекла је Баћевићева и додала да то не може бити разлог отпуштања с посла.

Милена Дангубић каже да је страшно то што је након три године рада у текстилној индустрији остала без посла и што сада иде на биро.

Раднице Трендтекса су прије неколико дана обуставиле производњу солидаришући се са десетак колегиница којима је дат отказ зато што, како им је речено, нису испуниле норму.

У билећком погону Трендтекса радило је шездесетак радница, а тридесетак у администрацији и на другим пословима.

Руководство предузећа поново није жељело да коментарише наводе радница.

Извор: РТРС/Срна