Naime, nema ništa što nas više može izbaciti iz takta kad smo negdje na odmoru od toga da se odjednom razbolimo, a nemamo nikakve lijekove sa sobom.

Zavisno od mjesta u koje idete, trebate obratiti pažnju na različite stvari koje bi vam tamo možda dobro došle. Međutim, važna je i „osnovna oprema“ lijekova koja posvuda može pomoći.

Ovih sedam stvari ne smiju nedostajati u vašoj putnoj apoteci

Tablete protiv bolova

Tablete protiv bolova koje smanjuju upale i temperaturu obavezan su dio putne apoteke. Informišite se kod doktora ili farmaceuta šta je najbolje za vas. I još nešto nije loše imati – toplomjer.

Sredstvo protiv proljeva i zatvora

Tokom godišnjeg odmora, posebno ako putujete u neku stranu zemlju, može se dogoditi da želudac i crijeva ne reaguju dobro na promjenu prehrane. Sredstva protiv proljeva ili zatvora zato su neizostavan dio.

Sprej protiv insekata

Komarci su dosadni, ali mogu i prenijeti neku upalu ili bolest. Repelenti su zato vrlo bitan dio putne apoteke.

Krema za sunčanje i njega „poslije sunčanja“

Ako idete na more, sve je jasno, nemojte zaboraviti redovno nanositi kremu za sunčanje. Slobodno stavite malo više tih proizvoda u putnu apoteku, da slučajno ne bi ostali bez zaštite od sunca.

Sredstvo za dezinfekciju i flasteri

Svakome se može dogoditi da se poreže na odmoru. Onda su sprej za dezinfekciju rana i flasteri obavezni.

Sprej ili kapi za nos i uši

I te bi dvije stvari trebalai imati u putnoj apoteci. Ako ste alergični ili se prehladite – sprej za nos je prva pomoć. Međutim, budite oprezni i svakako se konsultujte s doktorom ili farmaceutom koji sprej je dobar za korištenje.

Sredstvo protiv polnih infekcija

Upravo ljeti postoji povećani rizik za upale stidnog područja. Sezona je kupanja i sve vrvi od bakterija i gljivica koje mogu napasti sluznicu. A to na odmoru nije nimalo ugodno. Kako bi spriječila infekciju, trebaš paziti na to da se ne nosi dugo predugo vlažan kupaći kostim, prenosi Miss 7.

Vrijedi pravilo: Prije odlaska na odmor nije loše otići do ljekara kako bi razjasnila eventualne nejasnoće te bolje pripremila putna apoteka.

Izvor: Miss 7