Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je nacrt sporazuma kojim Krim postaje dio Rusije, a u Kremlju je nakon toga potpisan i sporazum između Rusije i Krima i Sevastopolja u ulasku te dvije oblasti u sastav Ruske Federacije kao ravnopravnih članica.

Taj dokument će biti podnijet na usvajanje Ustavnom sudu, a nakon toga i parlamentima Krima i Rusije.

Putin je danas u obraćanju ruskom parlamentu rekao da su nacionalisti izvršili državni udar u Ukrajini i pokušali da ugroze prava manjina.

Putin je naglasio da razumije ljude koji su išli na kijevski trg “Majdan” i mirno protestovali zbog korupcije i siromaštva, ali je kritikovao novo rukovodstvo u Kijevu i rekao da su lica koja stoje iza nedavnih događaja u Ukrajini “nacionalisti, neonacisti, rusofobi i antisemiti”, prenio je Itar Tass.

“Nacionalisti su izvršili državni udar u Ukrajini. Pokušali su da izmjene politiku o jezicima, a to bi potkopalo prava manjina”, rekao je Putin, prenosi Itar tass.

Stanovništvo koje govori ruski jezik u Ukrajini suočilo se sa konstantnim ponižavanjem, dodao je ruski predsjednik.

“Uvijek smo vjerovali u dobrosusjedske odnose sa Ukrajinom, ali situacija se razvila u drugom pravcu”, rekao je Putin.

On je napomenuo da je Sevastopolj ruska tvrđava i dom ruske Crnomorske flote i da je odluka o pripajanju Krima Ukrajini po odluci sovjetskih vlasti bila jasno kršenje ustavnih normi.

“U srcima i glavama ljudi, Krim je uvijek bio i ostaje neodvojivi dio Rusije. Ova privrženost, zasnovana na istini i pravdi, bila je čvrsta i prenošena je sa generacije na generaciju”, rekao je ruski predsjednik.

Ruski predsjednik zahvalio se kineskom rukovodstvu na uvažavanju istorijske kompleksnosti u razmatranju ukrajinskog pitanja.

Govoreći o odnosu sa zapadnim zemljama u vezi sa Ukrajinom, Putin je rekao da je Moskva uvijek nudila saradnju u vezi sa brojnim pitanjima, ali da nije bilo reciprociteta.

Ruski predsjednik rekao je da bi Rusija počinila izdaju ako bi ostavila Krim u nevolji i da SAD nemaju pravo da odlučuju o sudbini Krima.

“Pitanje Krima ima za nas vitalan, istorijski značaj”, rekao je Putin, koji je u parlamentu dočekan velikim apaluzom.

Putin je rekao da će na Krimu ubuduće u upotrebi biti tri ravnopravna jezika: ruski, ukrajinski i jezik krimskih Tatara. On je dodao da je važno osigurati prava svih etničkih zajednica na Krimu, uključujući Tatare.

Izvor:  Mondo.rs