Ljekarski timovi su tokom proteklog vikenda imali pune ruke posla zbog pojave korona virusa u fabrici ribe u Stocu. Od 50 zaraženih osoba njih 13 je dobilo simptome Covida-19, a uz to su se ubrzano obrađivali kontakti zaraženih osoba kojih je preko 300 smješteno u izolaciju, te uzimali brisevi za testiranje osobama koje su iz rizičnih grupa.

– Za razliku od subote kad su svega četiri osobe imale blago povišenu temperaturu, već danas mi imamo deset osoba koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, te tri osobe koje imaju gubitak okusa i mirisa što je karakterističan simptom COVID-a kod mlađih osoba – kazao je direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Oni su, prema njegovim riječima, na simptomatskoj terapiji, koja podrazumijeva snižavanje temperature paracetamolom, nadoknadu tekućine i pojačanje vitamina.

– Za sada samo smirujemo simptome, jer za ovu virusnu infekciju nema nikakvog lijeka. Jedino u slučaju upale pluća uključuju se antibiotici, kako bi se spriječila superinfekcija i dolazak bakterije na pluća, što bi dodatno sve zakomplikovalo – pojašnjava Raguž za Klix.

Naglašava kako za sada nema ozbiljnih simptoma niti hospitalizovanih osoba, te podsjeća da su svi zaraženi u fabrici radno aktivni i ne spadaju u rizične skupine.

– Ono što nas brine jeste mogućnost da su bili u kontaktima sa osobama iz rizičnih grupa, a tu su prije svega njihovi roditelji, djeca i bliski kontakti sa nekim od hroničnih oboljenja. Zbog toga detaljno radimo analize kartona svih pacijenata koji su imali kontakte sa osobama iz fabrike, da ne bi došlo do neželjenih posljedica – ističe Raguž.

Tokom dana je 45 uzorka iz Stoca poslano u Mostar na testiranje, a Raguž ističe da se uzimaju brisevi svih rizičnih grupa, te se konstantno prati zdravstveno stanje svih zaraženih osoba i njihovih kontakata.

– Pokušavamo povezati kontakte iz te fabrike sa drugim javnim ustanovama koje mogu biti posebno pogođene ukoliko dođe do prenosa zaraze. Tako imamo Dom za osobe sa posebnim potrebama i za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, ali imamo i gerijatriju sa starim osobama, tako da testiramo sve zaposlene tih ustanova – kaže Raguž.

Naglašava kako će se testirati i zaposlenici vrtića, ali i policijski službenici jer ima osoba iz fabrike koje su bile s njima u kontaktu, a predstoji im jako puno posla u kontroliranju izolacije.

Naglašava kako se sve radi prema preporukama epidemiologa i infektologa iz Mostara s kojima su stalno u komunikaciji, pa će tako kod nekih kontakata ostaviti vremena za inkubaciju da se ne bi dobila lažno negativna slika.

 

 

 

Izvor: Klix