Srbija je nabavila najnovije lijekove protiv virusa korona, nadam se da ćemo američki lijek MSD imati prvi u Evropi, a cijena jedne pilule košta 400 dolara.

Ovo je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će u narednih nedjelju dana primiti treću dozu kineske vakcine i pozvao građene da i oni to učine.

A treću dozu vakcine juče je primila premijerka Ana Brnabić koja je najavila sjednicu Kriznog štaba za ovu nedjelju.

– Broj preminulih užasno zabrinjava, samo kada bi se ljudi vakcinisali, bili bismo u stanju da spasemo živote – rekla je premijerka i istakla da se nije odustalo od kovid-propusnica.

Istovremeno, u Srbiji je od posljednjeg preseka potvrđeno 5.077 novih slučajeva virusa korona od 15.437 testiranih uzoraka. Od kovida 19 preminule su još 53 u je 275 kovid pacijenata.

Inače, predsjednik Vučić je najavio da vakcina “moderna” u Srbiju stiže u novembru, te da će Srbijauskoro imati 1,5 miliona doza proizvedenih u “Torlaku”.

– Fabrika vakcina za kineski “sinofarm” napreduje, a sada radimo na širenju kapaciteta u proizvodnji vakcina, očekujem da će kineska vakcina već od leta početi da se proizvodi u Srbiji – kazao je predsednik.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da država nije odustala od kovid-propusnica i da se polako sprema njihovo uvođenje.

– Ali prije toga razmatramo šta možemo da uradimo da bi bilo što manje zloupotreba, čekamo kako bi se apelovalo na ličnu odgovornost – istakla je ona.

– Kovid-propusnice su mehanizam koji je dosta marketinški. Na njima nemate fotografiju, a fotografije ne smijemo da vučemo iz baze podataka MUP, zato što bi to bila obrada ličnih podataka na način koji nije predviđen zakonom. Razgovarala sam sa poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da bismo vidjeli šta je to što možemo, a šta je to što ne smemo. Muka je velika, jer u izuzetno teškim okolnostima treba da se nađe najbolji recept da sačuvamo ljudske živote.

Premijerka je navela da je vakcinacija učinila da broj hospitalizovanih ne prelazi 6.500, ali i naglasila da su zdravstveni radnici umorni.

– U Srbiji je do sada vakcinu protiv kovida primilo ukupno 23,51 odsto mladih, što je i dalje slab odziv, prvu dozu primilo je 54,4 odsto građana, revakcinu nešto manje, dok je treću dozu primilo više od 14 odsto populacije – navela je premijerka i apelovala na starije od 12 godina da se odazovu pozivu za imunizaciju.

Ana Brnabić je istakla i da još nije upućena nijedna prijava za lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinu i da se na mobilni telefon koji je Ministarstvo zdravlja stavilo u funkciju (064/88114059) radi prijave, samo javljaju antivakseri koji prete.

Kako je rekla, najjasnija paralela je da je “lekar koji ne vjeruje u vakcine isto što i sveštenik koji ne vjeruje u Boga” i pozvala sve ljude da se jave na telefon i prijave ljekare koji bez jasnog medicinskog razloga ne preporučuju vakcinaciju.

 

 

 

 

 

Izvor: Srpska info