Bloger Bojan Bajić objavio je danas na Tviteru fotografiju računa za putarinu na autoputu Banja Luka-Gradiška. Sudeći prema fotografijama, sistem očigledno još nije profunkcionisao kako treba.

 

 

Kako kaže jedan komentator na Frontalu, najvjerovatnije se radi se o podešavanju softvera da štampa račune prilagođene našem jeziku i našem govornom području.

“Dakle da bi softver štampao ćirilična slova i slova sa kvakicama uopšte mora da se podesi enkoding, tzv. UTF-8”.

račun 2

Topić: Počelo je

Na dijelu autoputa Banjaluka – Gradiška, na naplatnoj stanici “Jakupovci”, danas je počela naplata putarine po cijeni od dvije do 10 KM, u zavisnosti od kategorije vozila, rekao je direktor Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić.

Topić je rekao novinarima da je oko 10.00 časova počela naplata putarine u Jakupovcima i dodao da je za nepuna dva časa kroz ovu naplatnu stanicu prošlo 157 vozila.

On je dodao da je, osim naplate putarine, glavni prioritet bezbjednost saobraćaja i putnika.

Topić očekuje da će preduzeće “Autoputevi Republike Srpske”, na osnovu priliva novca od naplate putarine po ovim cijenama, za godinu dana moći da isplati investiciju koja je do sada uložena u ovu naplatnu stanicu.

Prema njegovim riječima, u planu je da se u idućoj godini nastavi sa investicijom da se zatvori sistem naplate putarine, koji bi sam sebe otplatio za dvije godine.

Kada je riječ o vozačima koji svakodnevno putuju autoputem, Topić kaže da oni mogu koristiti elektronsku mogućnost naplate putarine, koja omogućava popust od 15 odsto.

On je naveo da su od naplate putarine, kao i u svim drugim zemljama, zakonski regulisano izuzeta vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca i vojna vozila.

Na naplatnoj stanici u Jakupovcima trenutno je u funkciji otvoreni sistem naplate putarine koji podrazumijeva jednu glavnu prolaznu rampu u Jakupovcima, a ta lokacija rezultat je analiza, sabranih u jedinstvenoj studiji o mogućnostima uvođenja putarina i definisanja sistema naplate na budućoj mreži autoputeva u Republici Srpskoj.

Kroz naplatnu stanicu “Jakupovci” vodi ukupno šest saobraćajnih traka na kojima se usluga naplaćuje standardnim, odnosno blagajničkim i elektronskim načinom naplate putarine.

Sljedeće godine počinje gradnja mosta?

Dušan Topić danas je takođe izjavio da projekat izgradnje mosta na rijeci Savi kod Gradiške nije upitan i da ide svojim tokom.

“Evropska komisija je prije pola godine zvanično odobrila taj projekat na zahtjev Hrvatske i rečeno je da je 2015. godina planirana za izbor izvođača radova, a da građenje mosta počne u 2016. godini”, rekao je Topić novinarima u Jakupovcima kod Laktaša.

On je istakao da su u toku aktivnosti Hrvatske i Evropske komisije u vezi dopune nekih studija koje su neophodne prije raspisivanja tendera za izbor izvođača radova.

“Bez obzira kada će se ovaj most graditi, uopšte nije uputna njegova izgradnja, što znači da treba da se gradi i granični prelaz koji ide uz sufinansiranje i konačno odobrenje Evropske komisije”, naveo je Topić.

On je rekao da Republici Srpskoj odgovara izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške, pogotovo što je autoput Banjaluka-Gradiška u upotrebi do naselja Čatrnja.

Topić je rekao da tri kilometra autoputa od Čatrnje do rijeke Save trenutno nisu u saobraćaju i predstavljaju idealnu mogućnost da se izgradi granični prelaz dok još ne saobraćaju vozila.

On je rekao da je izgradnja graničnog prelaza kod Gradiške u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 Izvor: frontal.rs