Irska je prva evropska zemlja koja je objavila da se vraća u potpunu blokadu kako bi zaustavila širenje korona virusa, a cijela nacija biće ponovo zatvorena na šest nedjelja.

Premijer Irske Majkl Martin saopštio je ovo u ponedeljak uveče, a blokada stupa na snagu u sredu u ponoć.

– Nivo ograničenja u vezi sa korona virusom se podiže sa sadašnjeg dva na najviši nivo, pet – potvrdio je Martin.

Mere koje počinju da važe od srede u ponoć među najstrožijima su u Evropi, a podrazumevaju zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihovog doma, a restorani i barovi moći će da rade samo dostavu.

Vlada je saopštila da će biti kazne za svako kršenje restrikcije putovanja od pet kilometara, prenosi Euronews.

Škole, kako je rekao, ostaće otvorene, jer “ne mogu da dozvole da budućnost dece i mladih bude još jedna žrtva ove bolesti”, a nastaviće se i građevinski radovi, za razliku od blokade u martu.

– Svako u zemlji je zamoljen da ostane kod kuće – rekao je on u ponedeljak uveče.

Hoteli mogu da ostanu otvoreni, ali samo za nužne radnike.

U nastojanju da suzbijemo virus, uveli smo ono što je verovatno najstroži evropski režim – rekao je Martin u televizijskom obraćanju, dve nedelje nakon što je odbacio tada iznenađujući apel zdravstvenih službenika da se pređe na nivo pet, a ministri se prvi put usprotivili njihovim preporukama.

– Vlada je odlučila da su dokazi o potencijalno teškoj situaciji koja će nastati u narednim nedeljama sada prejaki – rekao je Martin.

Uoči Martinove najave, redovi su se stvorili ispred kozmetičkih salona i berbernica jer su ljudi predvideli da se takve usluge verovatno neće vratiti do decembra.

Martin je rekao da se vlada nada da će suzbiti virus dovoljno da omogući značajno otvaranje maloprodajnih objekata do prve nedelje decembra i “spase Božić”.

U ponedeljak je zabeleženo 1.031 nov slučaj korona virusa u Irskoj.

U nedelju je Irska peti put za devet dana srušila svoj rekord u broju slučajeva zabeleženih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 evropskom državom koje prati Evropski centar za kontrolu bolesti.

Teže pogođena Severna Irska prošle nedelje zatvorila je škole na dve, a restorane na četiri nedelje, iako je većina radnji i dalje otvoreno. U Velsu su građani pozvani da ostanu dve nedelje kod kuće.

I druge zemlje u Evropi, poput Belgije, Francuske i Holandije zatvorile su barove, restorane i uvele policijski čas u noćnim satima, ali nijedna nema tako stroga ograničenja putovanja unutar zemlje.