Prvi dva slučaja zaraze virusom korona večeras su potvrđena i u Tuzlanskom kantonu, a SARS-CoV-2 prisutan je kod jedne osobe iz Tuzle i jedne iz Lukavca, javlja federalni mediji.

Kako je potvrđno za Klix iz Kantonalnog kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, pozitivan test prisustva ovog virusa utvrđen je kod osoba iz Tuzle i Lukavca.

Zaražene osobe će biti smještene u izolatorij koji se nalazi u krugu Klinike za plućne bolesti u naselju Slavinovići.

Tokom ovog petka na koronavirus u Zavodu za mirkobiologiju UKC-a Tuzla testirane su 22 osobe, od toga je kod njih 20 rezultat bio negativan, dok je kod dvije utvrđena zaraza koronavirusom.

Blizu pet hiljada građana trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji na području Tuzlanskog kantona, a sanitarni inspektor uz asistenciju službenika Uprave policije MUP-a TK vrši provjeru pridržavanja izrečene epidemiološke mjere.

S ciljem sprečavanja prodora koronavirusa u zdravstveni sistem velike mjere opreza poduzeli su nadležni u Tuzlanskom kantonu. Poseban režim rada je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali i u svim ostalim zdravstvenim ustanovama koje djeluju u ovom kantonu.

 

Izvor: Klix.ba