Na protsetu u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza, bliskom DPS Mila Ðukanovića, uobičajeno su bačene dimne bombe i zapaljene baklje, a skandiralo se protiv potpredsjednika vlade Dritana Abazovića i njegovog građanskog pokreta URA.

Okupljni su pjevali “Imala je URA rašta, izdaja se ne prašta”, “Izađi Dritane, izađi mala”, “Petroviću, samo reci, letjećemo kao meci!”, “Kralj Nikola na umoru, blagosilja Crnu Goru”.

Podgoričke Vijesti su prenijele da je sa sjednice vlade privremeno povučena Odluka o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da bi se, kako se navodi, prije toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer je ranije najavio Odluku o izmjeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su to mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u ovoj državi.

Protiv ove odluke su organizoat današnjeg protesta Patriotsko-komitski savez i najuticajnija ooziciona DPS Mila Ðukanovića, koji smatraju da je riječ o planiranom “demografskom inženjeringu”.

Ovom odlukom Vlade Crne Gore je, prenose mediji, predviđeno da Crna Gora može dobiti još 13 do 15 hiljada glasača koji imaju privremeni boravak, a sada su uglavnom državljani Srbije, Rusije i Bosne i Hercegovine.

Pripremljen je, takođe, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posljedicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Okupljeni, koji nose crnogorske simbole, su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade vlade, pišu podgoričke Vijesti.

Vrijeđali su policajce, vikali im “banda izdajnička” i “izdaja” i gađali ih jajima.

Protest je organizovn uprkos epidemiološkim mjerama među kojima je zabrana međugradskog saobraćaja.

 

 

 

Izvor: Srpska info