Svetosavsku nagradu dobiće 40 nastavnika osnovnih i srednjih škola i vaspitača u Republici Srpskoj za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja djece.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, na osnovu pristiglih prijava na javni poziv za izbor kandidata za dodjelu Svetosavske nagrade odabrano je sedam vaspitača iz predškolskih ustanova, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave u osnovnim školama, te devet profesora srednjih škola za postignute izuzetne rezultate i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Srpskoj u radnoj/školskoj 2019/2020. godini.

Кandidate za dodjelu Svetosavske nagrade mogle su predlagati predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, stručni aktivi srednjih škola te strukovna udruženja vaspitno-obrazovnih radnika.

– Željeli smo da ukažemo na prosvjetiteljsku ulogu učitelja i nastavnika koji svoj posao rade uz mnogo ljubavi, strpljenja i razumijevanja. Podučavajući učenike nastavnim, ali i životnim lekcijama, učitelji često utiču i na njihov životni put. Svetosavska nagrada je podrška Ministarstva i zahvalnost društva za ulogu prosvjetnih radnika u vaspitanju i obrazovanju naše djece – rekla je ranije ministarka Natalija Trivić.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

Nagrada će ovogodišnjim dobitnicima biti dodijeljena u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama u Srpskoj.

Svečana manifestacija biće upriličena na programu RTRS 28. januara.

Svetosavska nagrada se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, a dodjeljuje se istaknutim vaspitačima, stučnim saradnicima i nastavnicima za prethodnu radnu/školsku godinu kako bi se ukazalo na značaj i vrijednost poziva vaspitno-obrazovnih radnika i sa ciljem razvoja i unapređenja vaspitno-obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Kriterijumi za bodovanje za predškolske ustanove su da je vaspitač ili stručni saradnik autor ili koautor didaktičke igračke, sredstva ili materijala za rano učenje, da ima objavljene radove u stručnim časopisima iz djelokruga svoga rada, zatim da je autor knjige, kompozicije ili drugog sadržaja koji se može koristiti u radu predškolske ustanove, a koji je odobren za upotrebu od Republičkog pedagoškog zavoda.

Kriterijumi su i inovativnost i kreativnost u radu vaspitača ili stručnog saradnika, primjena raznovrsnih i savremenih inovativnih metoda i tehnologija u vaspitno-obrazovnom radu, kao i doprinos unapređivanju kvaliteta rada predškolske ustanove u vaspitno-obrazovnom radu, te dokazan doprinos unapređenju partnerstva sa roditeljima u organizovanju različitih sadržaja kao što su radionice, obuke, priredbe i drugo.

Kriterijumi za osnovne i srednje škole su osvojeno prvo mjesto na takmičenjima učenika u prethodnoj školskoj godini, koje je pripremao taj nastavnik, inovativnost i kreativnost u radu, primjena raznovrsnih i savremenih inovativnih metoda i tehnologija u vaspitno-obrazovnom radu i doprinos nastavnika unapređivanju kvaliteta rada ustanove u nastavi i vannastavnim aktivnostima.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja:

Slađana Mišić i Brankica Jakovljević, vaspitačice u JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, Biljana Arsenović i Desanka Pandilovski vaspitačice u JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj” Bijeljina, Goran Gašić, vaspitač u Dječijem vrtiću „Dragan i Zoran” Bijeljina, Dragana Milinković, vaspitačica, zaposlena u JU Dječiji vrtić „Poletarac” Srebrenica i Sanja Кisin, vaspitačica u JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost” Trebinje.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja:

Milana Popržen, nastavnik matematike i Dragana Radulović, nastavnik razredne nastave u OŠ „Georgi Stojkov Rakovski” Banjaluka, Gordana Jevđenić, nastavnik matematike u OŠ „Jovan Cvijić” Banjaluka, Rada Bjelić, nastavnik engleskog jezika u OŠ „Dositej Obradović” Banjaluka, Ranka Jovanović Blašković, nastavnik fizike i matematike u OŠ „Vuk Stefanović Кaradžić” Doboj, Draženka Šobat, nastavnik razredne nastave,  u OŠ „Ivo Andrić” Banjaluka, Nataša Plavšić, nastavnik razredne nastave u OŠ „19. april” Derventa, Svjetlana Marić, nastavnik geografije u OŠ „Petar Кočić” Prijedor, Mile Кoljančić, nastavnik matematike i fizike u OŠ „Branislav Nušić” Banjaluka, Zora Bojanić, nastavnik razredne nastave u OŠ „Sveti Sava” Banjaluka, Miloranka Dejanović, nastavnik biologije u OŠ „Branko Radičević” Banjaluka, Nataša Vukadin, nastavnik razredne nastave u OŠ „Sveti Sava” Foča, Branislav Milanović, nastavnik razredne nastave u OŠ „Meša Selimović” Janja, Bijeljina, Gordana Gajanović, nastavnik razredne nastave u OŠ „Dositej Obradović” Banjaluka, Mirjana Svorcan Tolj, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Sveti Sava” Bileća, Marina Radaković, nastavnik razredne nastave u OŠ „Vuk Кaradžić” Novi Grad, Dragana Brkić, nastavnik razredne nastave u OŠ „Branko Ćopić” Prijedor, Ljiljana Đokić, nastavnik engleskog jezika, zaposlena u OŠ „Meša Selimović” Janja, Bijeljina, Milan Vujović, nastavnik razredne nastave u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” Trebinje, Mirjana Prodanović Bojanović, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Branko Ćopić” Prnjavor, Brankica Đukić, nastavnik razredne nastave u OŠ „Nikola Tesla” Prnjavor, Njagoš Arnaut, nastavnik likovne kulture, zaposlen u OŠ „Vuk Кaradžić” Vlasenica, Draženka Lalović, nastavnik razredne nastave u OŠ „Desanka Maksimović” Čelopek, Zvornik i Budimka Marčeta, nastavnik srpskog jezika u OŠ „Vuk Кaradžić” Novi Grad.

Dobitnici Svetosavske nagrade u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja:

Ljubiša Rokić, profesor filozofije i sociologije u JU Poljoprivredna škola, Banjaluka, Sunčica Lončar, profesor flaute, zaposlena u JU Muzička škola „Vlado Milošević”  Banjaluka, Slobodan Ivković, profesor mašinske grupe predmeta, zaposlen u JU Mašinska škola, Prijedor Milorad Cvjetković, profesor računarstva i informatike, zaposlen u JU Gimnazija Gradiška, Željka Damjanović, profesor srpskog jezika i književnosti u JU Ekonomska škola Doboj, Nada Vasiljević, profesor matematike i programiranja, zaposlena u JU Tehnička škola „Mihajlo Pupin” Bijeljina, Svetlana Tomić, profesor hemije u JU Srednjoškolski centar Srebrenica, Dragan Ilić, profesor geografije u JU Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić” Vlasenica i Ljiljana Rajović, profesor violine u JU Muzička škola Trebinje.

 

Izvor: Srpska info