Juče je uz prisustvo vjernika proslavljena slava hrama Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog u Avtovcu.

Svetu liturgiju služio je paroh Druge gatačke parohije Aleksandar Gajić, uz sasluženje paroha Druge nevesinjske parohije Slavka Lalovića, avtovačkog sveštenika Miodraga Vrtikape, đakona Jakše Okiljevića i Aleksandra Crnogorca.

Nakon liturgije uslijedila je svečana litija, a potom i lomljenje slavskog kolača u porti hrama, uz prisustvo predstavnika lokalne vlasti i privrednog života naše opštine.

„Кada se odredimo kao djeca Svetoga Save i Svetoga Vasilija, naš tok životne rijeke ima smisao, naš put ima smisao i službu, kao i ovo sabranje“, rekao je tom prilikom sveštenik Gajić.

Mještane Avtovca i sve vjernike koji su prisustvovali svečanosti, prigodnom zdravicom pozdravio je i sveštenik Slavko Lalović.

Istakao je da je hram dodatno uređen nabavkom novih zvona i da je primjetna briga mještana o Hramu Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog.

„Ovo je hercegovački hram posvećen Svetom Vasiliju koji je rodom iz Hercegovine, a osvetio ga je 1907. godine još jedan Hercegovac, Sveti Petar Zimonjić. Time je naša obaveza veća, da ovdje dolazimo i hram ukrašavamo, rekao je Lalović.

Čestitajući praznik, vjernom narodu obratio se i načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković

„Draga braćo i sestre, danas smo se okupili u ime Gospoda Boga da proslavimo Svetog Vasilija Ostroškog, da mu se pomolimo, a da se on pred samim Bogom pomoli za sve nas, za napredak u Hercegovini, za svekoliko srpstvo i pravoslavlje“, rekao je Milinković.

Prisutne su pozdravili i guslari Nikola Bošković, Momir Avdalović i Božidar Šupić uz prigodne pjesme.

Zbog epidemiološke situacije, kulturno umjetnički dio programa ove godine je izostao, a svečanost je nastavljena uz skromno posluženje u porti Hrama.

 

Izvor: Radio Gacko