Vlada Republike Srpske raskinula je koncesioni ugovor o izgradnji vjetroparka „Trusina“ u Nevesinju sa firmom „Eol prvi“, u koji je bilo najavljeno ulaganje od 150 miliona KM.

Početak izgradnje ovog vjetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uvjeravali da je investitor ozbiljan i da je dostavio uvjerljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta, Vlada RS je na sjednici prošle sedmice, ipak, donijela rješenje o raskidu ugovora.

Raskida se ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje parka vjetrenjača na lokaciji Trusina u Nevesinju zaključen između Vlade RS, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i „Eol prvi“ Nevesinje“, navedeno je u rješenju Vlade RS.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS Milan Baštinac rekao je juče za CAPITAL da je Vlada raskinula ugovor, jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsku garanciju.

„Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikada nije dostavio bankarsku garanciju“, rekao je Baštinac i dodao da na projektu ništa značajno nije urađeno od momenta kada je firma dobila koncesiju.

Na pitanje zbog čega ranije nije raskinut ovaj ugovor ukoliko koncesionar nije dostavljao garanciju, Baštinac je rekao da je Vlada pokušavala da bude fleksibilna i da razumije probleme koncesionara sa kojima se suočavaju.

„Međutim, u ovom slučaju smo iscrpili sva sredstva, dali smo maksimalne uslove da investicija bude pokrenuta, dali smo nove rokove za dostavljanje bankarske garancije, slali upozorenja, ali oni to nisu ispunili i bili smo primorani da raskinemo ugovor“, rekao je Baštinac.

Komentar iz firme „Eol prvi“ poslovni portal Capital.ba juče nije uspio da dobije.

Strateški partner preduzeća “Eol prvi” u ovom projektu trebalo je da bude firma “Kermas”, u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je sa naših prostora.

Vlada RS je firmi “Eol prvi” u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat.

Mediji su prošle godine pisali da bi gradnja vjetroparka “Trusina” kod Nevesinja konačno mogla početi te da bi prvi kilovati struje trebalo bi da “poteku” krajem 2019. godine. Međutim, od toga neće biti ništa.

Inače, na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS nalazi se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji po hitnom postupku.

Izvor: Capital.ba