Kanadska kompanija ”Balkan gold” pronašla je bogato polje bornih minerala blizu Ušća kod Kraljeva, čija je vrednost procijenjena na oko pola milijarde evra.

 

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksanda Antić je istakao da je to od velike važnosti za taj kraj i da bi na poslu eksploatacije tog minerala i u fabrici borne kiseline moglo biti zaposleno od 500 do 1.000 ljudi.

Antić je novinarima prilikom obilaska Ibarskih rudnika najavio da će se razgovarati sa tom kompanijom koja je domaće pravno lice, a iza koje stoji kanadski kapital, o mogućnosti partnerstva za otvaranje rudnika bornih minerala.

Prvi pokazatelji tog nalazišta govore da je riječ o 7,5 miliona tona minerala sa visokim sadržajem bornog oksida, kao i da su procjene da je vrijednost tog nalazišta oko 500 miliona evra.

”Ako bismo uspjeli da projekat realizujemo u celosti i da pored eksploatacije minerala otvorimo i fabriku borne kiseline, to bi bio pravi potez”, rekao je Antić.

On je dodeo da bi jedan dio rudara sa postojećih rudnika iz ovog kraja čiji je vijek pri kraju mogli biti prebačeni na to novo nalazište.

Izvor: Nezavisne novine