Četvrti sajam žilavke, na kome su i ove godine predstavljena vina domaćih proizvođača, počeo je juče u vinariji “Vukoje” uz promociju knjige „Vinske priče BiH“ autora Željka Garmaza. 

Direktor vinarije Radovan Vukoje je rekao da i u pandemiji virusa korona je zadržan kontinuitet manifestacije, koja je ove godine organizovana drugačije, kroz prezentaciju knjige i izložbu trebinjskih vina u naredna tri dana.

“Željko je došao na prvi salon žilavke, na drugom smo pričali i o knjizi, a lani mi je obećao da će ove godine biti promocija. Trebinjski vinarije i vinari u Hercegovini imaju dobru priču, što pokazuje koliko je naša industrija ozbiljna, možda i najozbiljnija u BiH. Ova manifestacija pokazuje i šta znači žilavka za vinare koja je tri hiljade godina među Hercegovcima. To je zastava hercegovačkog vinarstva”,istakao je Vukoje.

Novinar i vinski publicista Željko Garmaz je rekao da je ovo njegova četvrta, a ujedno i najbolja knjiga o vinima u regionu, koja služi da se vidi šta BiH nudi u vinskom svijetu i na šta može ponosna.

“Nije u pitanju veličina vinarija. Male vinarije koje nemaju ambicija mogu proizvoditi milion litara, ali će one uvijek biti male. Moraju se i oni nečim izboriti. Ja sam možda jedini u regiji koji kada pišem o vinima ništa ne naplaćujem od vinarija i sve je prepušteno meni tako da mi niko ne može reći šta da napišem. To je moja sloboda koju sam zadržao i želio imati“, kazao je Garmaz.

Garmaz je obećao da će nastaviti da piše o hercegovačkim vinarijama, a u novoj knjizi, osim pet dosadašnjih, u koje osim “Vukoja” spadaju i “Tvrdoš”, “Anđelić”, “Aćimović” i “Anđušić”, biće zastupljeno još vinarija iz Trebinja.

HP, avgust 2020.