Bečka turistička zajednica “WienTourismus” počela je 19. marta u Barseloni turneju u svrhu promocije predstojeće “Evrovizije” 23. maja u Beču.

 

Na put su krenuli sa ogromnom multimedijalnom kuglom “ViennaSphere”. Kugla, prečnika 22 metra,visoka je kao kuća petospratnica, a unutar nje i na njenoj vanjskoj površini vrše se video-projekcije bečkih motiva i izvodi se prošlogodišnja pobjednička pjesma “Rise Like a Phoenix” u sklopu petnaestominutnog šoua. Unutar kugle ima 500 mjesta za posjetioce, koji u sklopu nagradne igre mogu osvojiti odlazak na “Evroviziju”.

Tokom dana kugla “ViennaSphere” ispunjava i svoju turističku svrhu i nudi virtuelne šetnje Bečom.
Prezentacija je premijerno održana u Staroj luci u Barseloni, a nakon španske i publika u Parizu je ove sedmice bila oduševljena nastupom prošlogodišnje pobjednice Končite Vurst. Popularna drag kraljica je svoju evrovizijsku pjesmu otpjevala uživo na Place du Palais Royal.

Mega kugla nakon Pariza 2. aprila putuje u London na trg Edmond J. Safra Fountain Court londonskog Kulturnog centra “Somerset House”. Pretposljednja stanica je Via del Burchiello u Milanu od 10. aprila. Finale je u Berlinu 17. aprila na terenu RAW-Gelände.

Izvor: cafe.ba