Obuka za nastavnike koja se sprovodi u okviru projekta “Opšteg obrazovanja (TABLA)” počela je 10. avgusta u Trebinju, a trajaće do sutra. Na radionicama učestvuju sve tri trebinjske škole i srednja škola iz Bileće.

Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a provodi Save the Children/” General Education Activity, TABLA”.

Master edukator ovog projekta, Valentina Sušić istakla je da ovaj projekat podrazumijeva interesantne i korisne teme koje su usmjerene na unapređenje ishoda učenja kod učenika i osnaživanje nastavnika u razvijanju kompetencija primjenom STEAM pristupa i razvoja vještina kao što su kritičko mišljenje, komunikacija, kreativnost i saradnja.

“Obuke vodi pet edukatora, a jedna od važnjiih svrha projekta jesto to što podstiče nastavnike na saradnički rad”, rekla je ona.

Direktorica Centra srednjih škola Trebinje, Nedeljka Neška Ilijić istakla je da u edukaciji učestvuje 110 profesora.

“Ovaj projekat ima za cilj da unaprijedi ishod učenja kod učenika, a nastavnike osnaži za primjenu elemenata obrazovanja 21. vijeka “ rekla je Ilijić.

Danas je treći dan seminara, a prema riječima profesora srpskog jezika i učesnice radionice, Tanje Bubreško, akcenat seminara je na interdisciplinarnosti i novim tehnologijama i načinima povezivanja planova i programa.

“Sam naziv STEAM znači ujedinjeno nauku, umjetnost, inžinjering, tehnologiju i matematiku u smislu da se integrišu u nastavnim ishodima. Jedan od ciljeva je formiranje  jedne nove, aktivne nastave kojoj će u centru pažnje biti učenik, a ne nastavnik koji je zapravo ovdje i koordinator. Time se svakako razvija i ličnost učenika i njegove kompetencije”, kazala je Bubreško.

Dodaje da paralelno sa predavanjima koje drže mentori održavaju i radionice na kojima pokušavaju da naučeno pretoče u praksu te se na taj način spreme za novine koje će unositi u svoj rad.

“Sve što smo rekli o interdisciplinarnosti ustvari je u cilju obrazovanja i učenika i nastavnika, a takav jedan učenik bi trebao da bude osposobljen i u profesionalnom smislu, ali i u životnom”, zaključuje Bubreško.

Još jedan dan obuke je pred profesorima te se sutrašnjom radionicom projekat u Trebinju završava. Projekat se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda.

 

Svetlana Grbić

HP, avgust 2021.