Na konferenciji za novinare u utorak predstavljen je novi projekat finansiran od strane Evropske unije – “Bicikliranje kroz prošlost – revitalizacija stare željeznice uskog kolosjeka ĆIRO”, odobren u sklopu IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine 2007-2013., i to među prvima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Nosilac projekta na nivou Dubrovačko-neretvanske županije je Opština Konavle, dok su ostali hrvatski partneri Turistička zajednica Opštine Konavle i Regionalna razvojna agencija DUNEA koja je bila zadužena za prijavu projekta.

Vodeći partner u BiH je Javno preduzeće Vjetrenica – Popovo polje. Projekat traje 24 mjeseca, ukupna vrijednost mu je 643.266,42 eura, a budžet hrvatskih partnera iznosi 292.605,95 eura, od čega je 83,85% bespovratnih sredstava sufinansirano kroz EU fodnove.

”Riječ je o projektu kojim nastavljamo aktivnosti na razvoju ruralnih područja naše županije, s naglaskom na ruralni turizam, a ovim projektom Konavle će dobiti dodatnu ponudu i nadogradnju na postojeće turističke sadržaje”, rekla je direktorica DUNEA-e Melanija Milić a prenosi mostarski portal Bljesak.info.

Opšti cilj projekta je doprinijeti povezivanju prekograničnog područja Hercegovine i županije Dubrovačko-neretvanske putem uspostavljanja nove zajedničke turističke ponude. Projektom je predviđena revitalizacija trase stare željeznice uskog kolosjeka kao biciklističke staze koja će imati ulogu svojevrsnog “muzeja na otvorenom” posvećenog prošlosti “Ćira”.

Zamjenik načelnika Opštine Konavle Božo Lasić istakao je kako će se provođenjem projekta od daljnjeg propadanja očuvati ova izuzetna trasa, a rezultatima doprinjeti bogatijoj turističkoj ponudi.

Naime, očekuje se da će do završetka trajanja projekta na području Konavala 8 km staze biti spremno za bicikliranje i pješačenje.

Kako je za Bljesak.info pojasnio viši stručni suradnik u DUNEA-i Bruno Bebić, uključeni su radovi postavljanja signalizacije, rasvjete i novih odmarališta duž nove biciklističke staze na njenim najatraktivnijim lokacijama.

Dalje su predviđene i aktivnosti korištenja same staze kao nove turističke ponude i to jačanjem kapaciteta lokalnih dionica putem radionica, studijske posjete drugim sličnim uspješnim projektima, organizovanjem promotivnih trka duž staze, kao i nabavka bicikala koji bi bili na raspolaganju krajnjim korisnicima staze (biciklisti, turisti, lokalno stanovništvo).

Kako bi staza odgovarala zahtjevima modernog doba predviđeno je da se uspostavi i sistem QR kodova i GPS mapiranja, što će krajnjem korisniku omogućiti da se detaljno upozna s prošlošću željeznice putem vlastitog mobilnog uređaja.

 

Izvor: Bljesak.info