Vlada Republike Srpske potpisala je juče ugovor sa Svjetskom bankom o sporazumu po projektu podrške zapošljavanju u visini od 21 milion evra.

Projektom, koji će trajati četiri godine, kako se navodi, biće zaposleno minimalno 4.000 ljudi tokom svake godine.

“Što se tiče Vlade, mi smo spremni za implementaciju projekta, ostaje još jedan formalni dio, to jest njegovo odobrenje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Vjerujem da tu neće doći do blokade”, kazao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

On je potvrdio da su očekivanja Vlade 4.000 radnih mjesta u toku godine.

“Naša očekivanja, to jest neki minimalni okvir koji smo postavili zajedno sa Svjetskom bankom, je da iduće godine kroz ovaj program imamo najmanje 4.000 novih radnih mjesta. Ukoliko interesovanje bude i veće od toga, bićemo u mogućnosti da to u potpunosti ispoštujemo”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da Vlada ima namjeru da sa što manje administracije i procedure realni sektor iskoristi što više od ovog projekta.

“Novcem neće niko upravljati, on će se planirati na rashodovnoj strani budžeta RS, poslovna jedinica za implementaciju projekta će naravno postojati, a direktne uplate će izvoditi Zavod za zapošljavanje RS, sredstva ćemo mi obezbjeđivati njima”, govori Tegeltija.

Na pitanje novinara u vezi s izvještajem revizora i deficitom u budžetu koji MMF prati, Tegeltija je rekao da MMF nema razloga za brigu.

“Oni veoma dobro znaju kakvo je stanje i koliki je deficit jer mi svaki mjesec u skladu sa sporazumom koji imamo s njima pripremamo izvještaj i dostavljamo im, i to u tabelama i formatima koji su upravo oni poslali i tražili. Zato sam jednom već rekao da postoji ogromno odstupanje u onome što utvrđuje MMF i Glavna služba za reviziju”, rekao je Tegeltija.

Linda van Gelder, direktorica Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana, kazala je kako je namjera Svjetske banke da podrži Vladu RS u njenim naporima na ohrabrivanju i podsticanju zapošljavanja u privatnom sektoru.

“Mi imamo izuzetnu saradnju s Vladom prilikom njihovih napora da stvore okruženje za rast i stvaranje dobrih radnih mjesta u RS. Ovaj projekat će pomoći upravo u naporima da poveže ljude sa zaposlenjem u privatnom sektoru. Radujemo se nastavku saradnje i s nestrpljenjem iščekujemo implementaciju ovoga što smo danas potpisali”, rekla je Van Gelderova.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS kažu da podržavaju ovu aktivnost te da očekuju da se uvaže njihovi stavovi prilikom izrade teksta uredbe projekta.

“Uredba će podrazumijevati da poslodavci mogu koristiti ta sredstva i da će na kraju fiskalne godine podnositi zahtjeve za dodjelu podsticaja koji će biti u visini poreza i doprinosa uplaćenih za prethodnu godinu. Za novozaposlene radnike će se zaključivati ugovori o radu, a poslodavac će morati da garantuje da će radnik biti kod njega minimalno dvije godine”, kazao je za “Nezavisne” Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS.

Izvor: Nezavisne novine