Kafa, čokolada i maslinovo ulje samo su dio spiska proizvoda i usluga koji će na globalnom nivou poskupiti naredne godine.

oskupljenja su uzrokovana sušama, poplavama i potražnjom. Pripremite se na to da će vaši omiljeni proizvodi postati manje pristupačni, a u najgorem slučaju morat ćete potražiti adekvatnu zamjenu.

Avokado – Ovo voće će postati skuplje naredne godine zbog smanjenih svjetskih zaliha, što je uzrokovano prekomjernom potrošnjom u prethodnim godinama, piše Huffington Post.

Čokolada – Vodeći proizvođači čokolade godinama nagovještavaju smanjenje zaliha kakaa. Uzročnici su povećana potražnja i suša u državama koje su ujedno i najveće izvoznice. Poskupljenje je već primijetno kod privatnih proizvođača visokokvalitetne čokolade, jer oni dobavljaju izuzetno probrane vrste kakaa.

Letovi – Cijene goriva padaju, ali dok prevoznici plaćaju i do 17 posto jeftiniji energent oni povisuju cijene karata. Prema procjenama American Expressa “obične“ karte poskupjet će i do šest posto.

Hoteli – Povećan broj putovanja i smanjenje nezaposlenosti u Sjevernoj Americi uzrokovat će poskupljenje hotelskih usluga od 2 do 3,5 posto. S druge strane, hoteli u Južnoj Americi povisit će cijene svojih usluga za čak 6,5 posto zbog smanjenog ukupnog kapaciteta.

Kafa – Iako je 2014. godina prošla sa sniženom cijenom kafe, suša u Brazilu uzrokovat će poskupljenje ponuda najvećih brendova poput Starbucksa, Gevalia i drugih. Cijene kafe u kafićima kao što je McCafe bit će više do devet posto.

Maslinovo ulje – Italijanska polja maslina doživjela su jednu od najgorih godina, zbog čega je izvoz pao za nevjerovatnih 37 posto. Također, Španija je pretrpjela sušu koja će uzrokovati poskupljenja.

 

Izvor: Agencije