Policija i tužilaštvo završili su uviđaj, a zaposleni u sudu su zasukali rukave. Počelo je čišćenje i pospremanje kancelarija i sudnica. Do sutra u funkciji mora biti bar šest prostorija jer parnice ne smiju čekati kaže predsjednik Osnovnog suda u Trebinju Milan Bosić. Za kamere danas nije imao vremena ali nam je u kratkom razgovoru potvrdio da požar nije mogao biti podmetnut. To je potvrdio i nalaz stručnog vještaka.

Najvjerovatnije uzrok izbijanja požara da su prenosive elektroinstalacije koje su se nalazile u kancelariji broj sedam Osnovnog suda u Trebinju. Međutim da bi znali tačan uzrok izbijanja požara izuzeti su određeni predmeti odnosno navedene elektroinstalacije sa aparatima koji će biti upućeni na vještačenje, kaže portparol Okružnog tužilaštva, Srđan Vukanović.

Nezvanično saznajemo da je požar izbio zbog neispravnog produžnog kabla koji je bio preopterećen računarskom opremom. Nalaz vještaka govori i da su elektro instalacije u čitavoj zgradi u vrlo lošem stanju. Ali, time se danas zaposleni u sudu ne bave. Izgorjelo im je tridesetak predmeta koje moraju obnoviti.

U prah su se pretvorila i 22 izvršna i jedan ostavinski predmet. U idealnim zakonskim uslovima ako bi se svaka stranka na vrijeme odazivala na pozive suda te parnice bi trajale najmanje šest mjeseci kaže advokat Mira Vučinić. Ipak iskustvo govori drugačije. Zbog čestih odlaganja, žalbi i nepojavljivanja stranka na ročištima suđenja se oduže i na nekoliko godina. Ipak obnova izgorjelih spisa taj proces ne bi trebalo da dodatno odloži.

 

Izvor: atvbl.com