Građevinarac, špediter, konobar, novinar, bibliotekar, moler, tonac, turistički vodič, redaktor, organizator sajmova i instruktor joge, radio u Muzeju, Institutu za javno zdravstvo i Helsinškom odboru….sve ove teško spojive, vrlo različite, poslove radio ili još radi samo jedan čovjek u Republici Srpkoj.

Diplomirani etnolog/antropolog  iz Bijeljine najbolji je primjer koji demantuje često uvriježeno mišljenje da mladi u RS i BiH neće da rade.

Dok mu diploma stoji u fioci Dejan Ćosić je poslednjih godina radio desetine različitih poslova.

Fakultet je završio u 2009. godini, a nedugo nakon diplomiranja, u 2010. godini, u Muzeju Semberije u Bijeljini odradio je pripravnički staž. Umjesto da ostane u toj ustanovi i da se u potpunosti posveti profesiji, morao je privremene poslove tražiti u drugim djelatnostima. I tako to traje već punih pet godina.

Ćosić za poslovni portal „CAPITAL“ kaže da se nikada nije plašio nijednog posla, bez obzira da li je riječ o težim fizičkim poslovima ili o poslovima gdje je neophodno uključiti intelekt.

„Radio sam sezonske poslove u Fabrici za preradu voća i povrća „Sava“, zatim jedno vrijeme kao moler. Nisam bježao ni od teških građevinskih poslova, koje sam obavljao u Bijeljini i Beogradu. Bio sam konobar čak u osam kafića u Bijeljini. Nekoliko mjeseci radio sam u špediciji, a svojevremeno sam radio i kao novinar na lokalnoj televiziji „Step“ u Dvorovima kod Bijeljine“, priča Ćosić.

Sjeća se da je radio i kao tonac na radiju „Drina 2“ – programa B92 uoči petooktobarskih promjena u Srbiji. Kraće vrijeme radio je kao agent za nekretnine, a bio je i jedan od organizatora BH Beer festa u Bijeljini. Kratko je radio i za Institut za javno zdravstvo iz Banjaluke – biobihejvioralno istraživanje na području Bijeljine.

„Radio sam u jednoj knjižari, a nakon toga u Helsinškom odboru za ljudska prava RS u Bijeljini. U Srpskoj novinskoj agenciji obavljao sam posao redaktora. Radio sam i kao turistički vodič. Za firmu „Barecom“ iz Banjaluke prodavao sam tonere za štampače. Nekoliko mjeseci proveo sam u Turističkoj organizaciji „Semberijatransport“, gdje sam radio kao turistički vodič, a trenutno radim u marketinškoj agenciji „Imperio“. Već nekoliko godina organizujem i časove joge“, nabraja Ćosić.

Primjer Dejana Ćosića pokazuje da se čovjek nikada ne smije predati, niti klonuti duhom.

U vremenima tranzicije i ekonomske krize svaki posao je više nego dobrodošao, a na tržištu rada, isključimo li nepotizam i stranačko zapošljavanje, šanse, izgleda, imaju samo najuporniji i najhrabriji.

Izvor portal “CAPITAL”: Lj. Ljubojević