Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović istakao je, povodom Svjetskog dana Crvenog krsta koji se obilježava danas, značaj buđenja svijesti svih građana u BiH o potrebi pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

 

Mihajlović se, povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca, koje počinje od danas, osvrnuo i na programske aktivnosti ovih organizacija, koje se odnose na dobrovoljno darivanje krvi, upozoravanje na mine, službe traženja, te istakao doprinos koji Crveni križ/krst u cjelini daje društvu.

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH /FBiH/ Namik Hodžić istakao je da je Nedelja Crvenog križa/krsta ove godine posvećena obilježavanju 50 godina od nastanka sedam principa Društva, a to su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Nakon predstavljanja plana aktivnosti ove organizacije, Hodžić je najavio posjetu povratnicima u mjesto Stragičine u opštini Rudo, u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske, obilaske građana koji su pretrpjeli velike štete tokom prošlogodišnjih poplava i uručivanje paketa humanitarne pomoći, te zvanični završetak obnove kuća u Topčić Polju i Maglaju u saradnji sa Crvenim polumjesecom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je apelovao da organi vlasti prepoznaju Crveni križ/krst kao lidera humanitarnog rada, te organizaciji pruže podršku, jer se samo tako može adekvatno odgovoriti na potrebe građana.

Glavni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH Branko Leko, predstavio je juče akciju pomoći stanovništvu Nepala. S obzirom na manjak kapaciteta ovog društva, donesena je odluka da se otvori humanitarni broj telefona 17003 i pozivom na njega doniraju se dvije KM.

Otvoren je i poseban žiro-račun za sakupljanje novčanih donacija u Sberbanci BiH 140-101-11300020-18, saopštio je Crveni križ FBiH.

Hodžić se osvrnuo i na obnovu zgrade Crvenog križa/krsta u Sarajevu, na kojoj je već dovršena prva faza sanacije, te pribavljena sredstva donatora, Talijanskog Crvenog krsta za drugu fazu.

Cilj obnove je održati autentičnost zgrade koja je proglašena nacionalnim spomenikom kulture.

Izvor: Nezavisne novine