anredna situacija izazvana epidemijom virusa korona teška je svima, ali posebno djeci i licima sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama, naročito zbog poteškoća u nabavci neophodnih lijekova, rekla je predsjednik Udruženja “Dajte nam šansu-Zvjezdice” iz Banjaluke Željka Perišić Ninković.

Ninkovićeva je navela da je u ovoj situaciji veoma teško pronaći te lijekove na tržištu RS i BiH, te da je to, uz sve ostale probleme sa kojima se ova lica inače susreću, poseban izazov.

“Kontaktirajući porodice, kojih u Udruženju ima oko 170, najviše ih se izjasnilo da im je najveći problem nabavka lijekova, te se snalazimo na različite načine da prebrodimo ovu situaciju, uglavnom oslanjajući se jedni na druge i uzajamnu podršku”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je dodala da je Udruženje, radi pružanja podrške ovoj osjetljivoj društvenoj kategoriji, rad servisnog centra prilagodilo okolnostima i nametnutim uslovima, te da je svim porodicama, kao i djeci i licima sa poteškoćama u razvoju obezbijeđena onlajn podrška.

“Na našoj `Fejsbuk` stranici i `jutjub` kanalu korisnici mogu pronaći snimljene zanimljive radionice, a tu su i individualni tretmani defektologa i logopeda koji rade sa djecom putem `vajbera` i `skajpa` i konstantno su u kontaktu sa roditeljima”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je napomenula da se Udruženje svim snagama trudi da u ovom teškom vremenu bude na raspolaganju svojim porodicama, te da im je na raspolaganju psiholog, čija je podrška roditeljima djece i lica sa poteškoćama u razvoju od izuzetnog značaja.

“Podrška psihologa će naročito biti važna našim porodicama kada izađemo iz ove vanredne situacije, jer se mnogi od nas suočavaju sa strahovima šta će biti kada se sve ovo završi i kako ćemo se vratiti normalnim, svakodnevnim aktivnostima”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je istakla značaj podrške ovoj djeci u nametnutim okolnostima, jer je veoma teško djetetu sa poteškoćama u razvoju, čiji svijet je svakako ograničen, objasniti da ne može da izađe iz kuće.

“Naše porodice su i u redovnim okolnostima na neki način izolovane, te je ovo prilika da sugrađani uvide sa čim se mi nosimo cijeli život, svaki dan”, rekla je Ninkovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo podrškom koju Udruženje ima od Uprave grada Banjaluka i Centra za socijalni rad, te dodala da zajednički uspijevaju da brinu o svim, a posebno najugroženijim porodicama, dodjelom različitih paketa pomoći.

 

 

Izvor: Srna