Dok se evropske zemlje suočavaju sa novim talasom lockdown-a stanje u privredi Republike Srpske je takvo da takvu mjeru mnogi poslodavci ne bi mogli preživjeti.

Poljoprivrednici su i sada očajni, jer smo u godini koja je bila rodna, ali u kojoj se proizvodi ne mogu prodati. U RS došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije, najavljuju se moguće nove mjere da bi se suzbilo širenje koronavirusa, ali svaka mjera koja bi uticala na rad privrednih subjekata nosi sa sobom i posljedice na poslodavce.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske rekao je da privreda ne smije dozvoliti da dođe do novog lockdown-a.

„Mi trenutno nemamo nikakvih žarišta u preduzećima, što znači da se mjere prevencije u preduzećima dobro provode i da su problemi van preduzeća. Privreda se nalazi na ivici i još jedan lockdown bi sigurno ostavio velike probleme u privredi. Stanje generalno zavisi od preduzeća do preduzeća. Ima preduzeća koja sad više rade nego prije krize, a drugi su u značajnom padu, sve zavisi od branši. U pekarstvu je prošli mjesec bio prvi normalan mjesec, trgovina se isto u prošlom mjesecu vratila u neku normalu, a i drvna industrija za sada solidno radi. Sa druge strane imamo sektore poput turizma, ugostiteljstva i saobraćaja koji trpe posljedice“, rekao je Trivić za BUKU.

On je rekao da su poslodavci u ovom vremenu i najbolji i najgori poslodavci.

„Kao poruke Vladi RS šaljemo da ćemo dati sve od sebe da zadržimo radnike, međutim, za neke branše je potrebna pomoć države, jer je bolje da radnik ostane u preduzeću i čeka bolje vrijeme nego da ga pošaljemo na biro, tako da to mora biti zajednički projekat poslodavaca i vlade, zadržavanje sve većeg broja radnika u preduzećima. Svi su uložili vrijeme i trud da obuče radnika, a ne smijemo zanemariti ni to da smo imali značajan odlazak radnika u inostranstvo“, pojašnjava Trivić.

Kada je riječ o mjerama Vlade RS na krizu, Trivić je rekao da imamo dva tipa mjera: materijalne i druge mjere koje ne koštaju.

„Početna pomoć Vlade RS je bila i moralna i finansijska, ali znamo da su resursi presušili. Međutim, za neke sektore i dalje treba dati podršku. Mi insistiramo da se što prije riješe ovi nefinansijski problemi, kao što je bolovanje i slično. Za očekivati je da porastom pandemije imamo veliki broj ljudi u izolaciji i na bolovanju, što će za poslodavce, koji su već sad izmoreni, biti značajan teret. Ima još posla koji zajedno mogu raditi vlada i poslodavci“, ističe Trivić.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, rekao je da je godina dobro rodila, ali da poljoprivrednici ništa ne mogu prodati.

„Korona je nanijela veliku štetu poljoprivredi, kupovna moć stanovništva je značajno smanjena. Prije smo dobijali sredstva iz Njemačke i drugih zemalja, a sada ti naši rođaci očekuju da im mi pošaljemo odavde da tamo mogu preživjeti, jer ni tamo ne rade. Smanjio se promet roba. Imamo 15 miliona litara mlijeka na lageru, imamo bikova po dvije-tri godine stare, kupus se zaorava. Stanje je užasno“, rekao je Usorac za BUKU.

Usorac dodaje da će zima za poljoprivrednike biti veoma teška.

NOVE MJERE

Za danas je najavljena sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj će se raspravljati o donošenju restriktivnijih mjera u Republici Srpskoj, a nakon njih će svaka lokalna zajednica biti u mogućnosti da donese još restriktivnije mjere.

Kako smo objavili ranije danas, ne isključuje se mogućnost obaveze nošenja maski na otvorenom, kao i pooštravanje kontrola postojećih mjera u svim lokalnim zajednicama, gdje je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Uvođenje novih mjera očekuje se i u Banjaluci u kojoj je broj pozitivnih slučajeva prešao 900. A da li će to biti neke radikalnije mjere odlučiće gradski Krizni štab koji sutra zasjeda.

“Ovo je vrlo komplikovana borba koja traži mjeru za mjerom i koja će uključivati i ekonomski i socijalni aspekt da radno sposobno stanovništvo može da radi, a da istovremeno zaštitimo sve koje treba zaštititi, posebno rizične kategorije”, rekao je juče gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Ostaje da vidimo kako će Vlada RS i lokalne zajednice odgovoriti na pogoršanje epidemiološke situacije i da li će novi lockdown biti jedna od mjera za suzbijanje koronavirusa.

 

 

 

Izvor: Buka