Ako se nastavi rast broja zaraženih, prijeti nam crni scenario, poručuju nadležni. Fokus se s broja novozaraženih prebacuje na inspekcijski nadzor. Predviđaju se oštrije mjere i kazne, dok s druge strane vlasnici ugostiteljskih objekata poručuju kako ih bilo kakvo novo ograničavanje vodi ka apsolutnoj propasti.

Ne pada mi na pamet da zbog eventualnog kršenja mjera dođem u situaciju da se ponovo objekat zatvori, kaže za N1 Adnan Borovac, vlasnik kafića.

Kaže, trudi se da osigura hljeb sebi i svojim zadnicima, radi maksimalno oprezno, plaća porez od kojeg, kako kaže, mjesečno puni jednu budžetsku platu. .

“Imali smo taj težak period iza sebe, sada apsolutno nam ne pada na pamet da nam dođe neki inspektor i da nam napiše neke abnormalne kazne koje iskreno mi ne bi mogli da istrpimo. Što se tiče mjera imamo apsolutno bukvalno na svakom stolu sredstvo za dezinfekciju,radnici nose maske. Napravili smo tu veliku distancu između stolova više od dva metra jer nama to prostor dozvoljava. Na ulazu imamo sredstvo za dezinfekciju stopala imamo kodeks ponašanja”, kazao je.

A na ulicama širom Bosne i Hercegovine 24 sata svakog dana u sedmici su u toku pojačane inspekcijske kontrole tvrde nadležni. Konstatuju situacija na terenu dokazuje nepoštivanje minimuma mjera koje se krše pretežno u trgovinama i ugostiteljskim objektima

“U protekla dva mjeseca inspektori su izvršili preko 9.300 inspekcijskih kontrola u kojima su izrekli kazne u iznosu od 104.400 konvertibilnih maraka iz razloga jer se privredni subjekti nisu pridržavali svih propisanih mjera”, kazala je Merima Tanović, šef Kancelarije direktora FUZIP-a.

“Što se tiče prekršajnih naloga izrečeno je 226 prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od 411.215 KM, devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja”, kazala je Dušanka Makivić,portparol Inspektorata RS.

I dok su inspektori obilazili privredne subjekte, neodgovorne građane sankcionisali su policijski organi. Posebno je, tvrde nadležni, vođeno računa o onim slučajevima koji su bili pozitivni na koronavirus, te svjesno i namjerno kršili naredbe o izolaciji Samo u Kantonu Sarajevo kontrolisano je više od 3.500 osoba

“Izvršeno je više od 12 hiljada kontrola na adreama prebivališta odnosno boravišta građana kojom prilikom su utvrđeni slučajevi 274 kršenja naloženih mjera izolacije u kojima su učestvovale 124 osobe”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

U međuvremenu nadležni zdravstveni organi ponovo bilježe trocifrene brojeve novozaraženih. Upozoravaju situacija vodi ka crnom scenariju

“Situacija je veoma ozbiljna i apelujem na to da svi to prihvatimo i da se zajednički borimo tako što ćemo maksimalno poštovati propisane mjere i preporuke. Nijedna mjera nije isključena u predstojećem razdoblju. No, želim istaći da strogi ‘lockdown’ nije jedina mjera. Sve ovo vrijeme postoji niz vrlo jasnih mjera i preporuka koje su donesene na vrijeme. Koliko se one provode na terenu, drugo je pitanje”, izjavio je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

No za Adnana, privatnog preduzetnika čija dva posla – renta car i agencija za nekretnine su pred stečajem i treći ugostiteljstvo gdje pokušava opstati u trenutnim okolnostima, korona je kap koja je prelila čašu. Pomoć države koja je privrednicima poput njega obećana smatra simbolična je i nedovoljna,

“Ja lično, ja kao ja mislim da je realnije da idem vani”, kazao je.

Ukoliko ne brojke zaraženih i trenutna epidemiološka situacija, onda će mnoge kao Adnana ekonomska situacija i opšte stanje u zemlji tjerati da i u ovom pandemijsko vrijeme, bolje sutra potraže preko granica BiH.

 

 

Izvor: N1