U Republici Srpskoj je od 10. do 16. februara prijavljeno 1.791 akutnih respiratornih infekcija, dok je registrovano 437 oboljenja sličnih gripu, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U bolnicama Republike Srpske prijavljeno je šest slučajeva teške respiratorne infekcije, koji su zahtijevali hospitalizaciju.

Intenzitet aktivnosti influence u većini zemalja Evrope je na niskom nivou, a broj prijavljenih teških respiratornih infekcija još je relativno nizak u svim zemljama Evrope.

“Veoma važno je da virusi koji su ove sezone u cirkulaciji, imaju dobre podudarnosti sa komponentama sojeva sadržanih u ovogodišnjoj vakcini protiv gripa”, ističu u Institutu.

U ovoj ustanovi, prema vlastitom izboru, vakcinisano je 1.500 lica.

U Institutu za javno zdravstvo ističu da je, zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične higijene.

“Osim redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, važno je često provjetravati prostor u kojem radimo i boravimo”, kažu u Institutu.

Izvor: Srna