Понекад, кад купујемо неку намирницу, уопште немамо појма о томе шта смо заправо купили, а ово су неки од најчешћих примјера.

Нису су сви произвођачи искрени према својим потрошачима, а неки не само да нас мало “муљају”, већ и отворено варају. Како је то могуће? Због мањка закона и регулативе, чак и у западним друштвима која се диче контролом таквих ствари. Понекад, кад купујемо неку намирницу, уопште немамо појма о томе шта смо заправо купили, а ово су неки од најчешћих примера:

1. Чипс

Ко купује омиљену свјетску грицкалицу увјерен је како добија пржене кромпириће, који су само индустријски обрађени и добро засољени, грдно се вара. Наиме, већина чипсева није направљена од кромпира. Произвођачи користе брашно (пшенично или кукурузно) и мјешавину скроба, а као правило, мјешавина за чипс не садржи више од 42 посто самих кромпира. “Природни” укус настаје захваљујући додатку разних адитива.

2. Сир у листићима

Попут чипса, сир у листићима сира баш и “видио није”. Како би сачували новац и поједноставили процес израде, произвођачи често мјењају млијеко с веј протеином или пак палминим уљем. Тако нешто се назива “производом са сиром”, а не правим сиром. Прави сир мора бити направљен од правог млијека.

 3. Конзервирана храна

Као правило, укупна тежина конзерве или тегле може се видети истакнута већим фонтом, док је оцјеђена маса назначена тек ситним словима. Но, ни то није све – тестирање хране у САД-у показало је стална одступања у смислу да је оцјеђена маса у преко 90 посто хране износила мање него што је наведено на декларацији.

 4. Готови производи

Разни мафини, кроасани и колачићи на сликама изгледају примамљиво, но кад се отвори амбалажа, намирница није ни слична оној на слици. Као један пример се издваја само пуњење – обично се такви производи пуне тек напола, користећи ињекције. То се чини како би се уштедио новац, а произвођачи нису дужни да гарантују да производ унутра идентично одговара слици. Заправо, они на слику могу да ставе што год пожеле.

5. Пилећи медаљони

Храна која је посебно популарна међу малишанима, али родитељ би ипак требало да знају да то није баш и најздравија намирница. Наиме, самог меса је врло мало – обично око 50 посто мљевене мешавине. Остатак отпада на соју и мљевене остатке говедине, масноће и соли. Наравно, уз додатак адитива за укус.

 6. Ледени чај

Ако вам се пије ледени чај, скувајте га и охладите, посебно ако мислите да куповином индустријског леденог чаја пијете нешто здраво. Он се прави првенствено из екстракта чаја разрјеђеног с водом. Резултат тога је да сам удио чаја чини мање од један посто, док је остатак шећер.

 7. Замрзнута храна

Код продаје било којих замрзнутих намирница, тежина производа је врло важна. Произвођачи, како би подигли цијену, обавезно у такве производе додају воду, која може износити чак и 50 посто тежине самог паковања. Резултат је да купац добије између 25 и 35 посто нето назначене тежине производа.

 

Извор: express.hr