U Srpskoj je 323 novozaraženih virusom korona, od 777 testiranih. Pet lica je preminulo. U Federaciji, čak 26 preminulih i 438 novozaraženih. Medicinski radnici u Srpskoj apeluju na poštovanje mjera, jer se popunjavaju kapaciteti UKC-a, ali i drugih bolnica, koje traže rješenje za zbrinjavanje sve većeg broja pacijenata.

Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 790. Od toga je u Univerzitetskom kliničkom centru 308, u opštim bolnicama 482. Kapaciteti dvije Klinike UKC-a su popunjeni, a u Centralnom medicinskom bloku svakodnevno se primaju novi pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Sve je više onih kojima je potrebna intenzivna njega.

– To su brojke koje zabrinjavaju, ali nas zabrinjavaju prostornei kapaciteti ljudski resursi – istakla je načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske Antonija Verhaz.

Doktor Renata Tamburić, gastroenterohepatolog na Klinici za unutrašnje bolesti UKC Republike Srpske, ističe da je pritisak koji trpi UKC ogroman.

– I najveći klinički centri bi doživjeli neku vrstu kolapsa, ali mi još uvijek odolijevamo – rekla je Tamburić.

Predstavnici vlasti u Srpskoj ističu da je samoodgovornost jedini način da se pomogne medicinskim radnicima, a pandemija stavi pod kontrolu.

– Ako nemate dovoljno kapaciteta, nemate dovoljno ni smještaja ni mogućnosti da pomognete. Bojim se da bi mnogi u tom smislu bili nezbrinuti, medicinski govoreći. Prema tome apel ide prema svima – istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Popunjeni su kapaciteti i u zvorničkoj bolnici. Zoran Stevanović, gradonačelnik, ističe da će, ako ovaj trend bude potrajao, vrlo brzo doći u situaciju da gradska bolnica dobije status kovid bolnice gdje neće biti elementarnih usluga koje bolnica pruža.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da “svi mi pojedinačno, svaki građanin, može da da doprinos da se zaštiti i bolnički sektor i privreda, da zaštitimo svoje zdravlje, zdravlje porodice i Republike Srpske”.

Iz Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini saopšteno je da su na liječenju 73 pacijenta, što je više od 90 odsto kapaciteta. Bijeljinska Banja Dvorovi postaje bolnica za kovid sa 101 krevetom.

Zlatko Maksimović, v.d. direktora Bolnice “Sveti vračevi”, kaže da ova banja ispunjava sve uslove da da postane kovid bolnica.

– Da bi oni mogli to sprovesti, mi smo donijeli odluku da finansijski pomognemo bolnicu sa 200.000 maraka i da sa Banjom Dvorovi, kojoj dajemo 100.000 maraka, organizuju kovid bolnicu – naglasio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke, gdje je reorganizovan rad Doma zdravlja, povećani kapaciteti ambulanti za kovid i uveden dodatni auto-punkt za testiranje građana.

– Cilj je rasteretiti gužve, ubrzati postupak i nekoliko hiljada ljudi, koji su se u proteklim sedmicama javilo sa sumnjom na kovid, pružiti bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu. Na tome je bio fokus – izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Od danas, učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, nakon sedmodnevnog prekida zbog loše epidemiološke situacije, ponovo su u đačkim klupama.

U distriktu Brčko, do 6. novembra obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama. A novu akademsku godinu u Srpskoj, studenti viših godna studija započeli su uz striktno poštovanje epidemioloških mjera.

Bolnica Trebinje - Foto: RTRS

U Trebinju je u posljednjih deset dana drastično povećan broj zaraženih. Stanje je alarmantno, pa bi, zbog velikog broja oboljelih, već od sutra, u funkciju kovid trebalo da bude pretvoren centralni blok Bolnice sa oko 80 kreveta, ili 60 odsto kapaciteta. Svi kreveti na postojećem odjeljenju za kovid – su popunjeni. Krizni štab neće uvoditi nove mjere ograničenja.

Od oko tri stotine oboljelih sa područja Trebinja, u proteklih osam dana, njih oko dvije stotine nema adekvatne uslove za liječenje. Uprava Bolnice, u koordinaciji sa nadležnim institucijama, odlučila je da odjeljenja hirurgije, internog, urologije, ORL i pedijatrije pretvori u odjeljenje za kovid.

– Stanje na kovid odjeljenju u proteklih četiri pet dana je alarmantno, praktično, novi pacijenti čekaju da budu primljeni i zato smo prinuđeni da ostatak Bolnice, za sada 60 odsto kapaciteta, stavimo u funkciju kovid oboljelih – izjavio je pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice Trebinje Stanko Buha.

Od 27 pacijenata na odjeljenju za kovid, 11 je na kiseoničkoj podršci, a jedno lice je priključeno na respirator. Veći broj ljekara i tehničara Bolnice prošao je rad u odjeljenjuza kovid i moći će se uključiti u liječenje oboljelih. Medicinske opreme ima dovoljno, ali nema lične zaštitne opreme za medicisko osoblje. Biće zbrinjavani hitni slučajevi. Pozitivni na virus korona su u kućnoj izolaciji, i nemaju stalan nadzor ljekara.

– Oni su trenutno kući i u kontaktu su sa svojim porodičnim ljekarima, ali nekim od tih pacijenata ne može se pomoći liječenjem kod kuće, treba im kiseonik – dodao je Buha.

Na liječenje čeka oko 200 pacijenata. Usko grlo je rendgen odjeljenje, gdje je dnevni pritisak i preko šezdeset pacijenata. Iako je regionalnog karaktera, u trebinjskom odjeljenju za kovid liječi se manji broj pacijenata iz drugih sredina. Dom zdravlja formirao je dvije respiratorne ambulante, pa se dnevno testira i do stotinu lica.

Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja Trebinje, ističe da se ulažu nadljudski napori da se svima pruži usluga.

– Dovoljno je da pacijent koji ima simptome, pozove svog porodičnog ljekara i dobiće sve upute, a u toku dana će se izvršiti testiranje – rekla je Draškovićeva.

Na snazi su mjere Republičkog štaba, a sa lokalnog nivoa novih ograničenja neće biti. Grad je uputio zahtjev republičkim institucijama da, bude li potrebe, Dom učenika bude stavljen u funkciju liječenja oboljelih od kovida.

Iz Policijske stanice Trebinje potvrdili su da su pojačali kontrole ugostiteljskih objekata. Sa gradskim odjeljenjem za inspekcijske poslove, apelovali su na građane i privredne subjekte, da se pridržavaju preporučenih mjera.

 

Izvor: RTRS