Prestavnici Grada Trebinja juče su se u Splitu sastali sa predstavnicima Ministarstva prometa Republike Hrvatske i Ministrarstva komunikacije i prometa Bosne i Hercegovine. Sastanku, na kome se govorilo o mogućim pravcima međudržavnih komunikacija, saobraćaju i vezama, prisustvovao je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i Nataša Tučić, inžinjer saobraćaja iz Gradske uprave Trebinje.

Učesnici sastanka iznijeli su prijedloge o mogućim modalitetima povezivanja između različitih regija Hrvatske i BiH, a predloženo je i da se u okviru prekogranične saradnje aplicira za sredsva iz EU fondova u svrhu izgradnje brze ceste Trebinje-Dubrovnik, koja bi omogućila efikasnije saobraćanje između dva grada.

Pored ovoga, u cilju unapređenja komunikacije, gradonačelnik Trebinja predložio je i uspostavljanje pograničnog prelaza sa Republikom Hrvatskom na Zubcima, kao i markiranje biciklističkih staza na relaciji Trebinje – Dubrovnik.

Pomenuti prijedlozi naišli su na podršku opština Cavtat i Konavli, a kako je rečeno nakon sastanka, za ove inicijative će se dalje tražiti finansijska podrška iz iniostranih predpristupnih fondova, ali i podrška resornih ministarstava u Hrvatskoj i BiH.

Gradonačelnik Trebinja istakao je da su učesnici sastanka podržali ideje koje su danas predstavljene, te da bi Trebinje ovim zasigurno ostvarilo interese od vitalnog značaja, prvenstveno u turističkom smislu, gdje dobre saobraćajne veze predstavljaju osnovni preduzlov za turistički i privredni razvoj Trebinja.

Izvor: Grad Trebinje, Foto: google.com