Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Krizni štab 1. avgusta dati preporuku građanima o trećoj dozi vakcine protiv virusa korona.

Brnabićeva je za TV Prva kazala da će Nacionalno tijelo za vakcinaciju do 23. jula dati svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, nakon čega će Krizni štab dati preporuku građanima.

Prema njenim riječima, Nacionalno tijelo za vakcinaciju trenutno radi studije i to na osnovu studija proizvođača, iskustava drugih zemalja, ali i iskustva stečenog u Srbiji.

Kada je riječ o vakcinaciji, premijerka kaže da je u ovom trenutku vakcinisano 48,6 odsto punoljetnih građana i ocjenjuje da imunizacija u Srbiji ide teško i polako.

Navela je da su se Loznica i Kraljevo priključile lokalnim samoupravama gdje je više od 50 odsto vakcinisanih, kao i da ima još devet lokalnih samouprava koje su blizu da pređu taj prag.

– Ali, treba nam više i moramo više da radimo, prije svega sa omladinom – ističe premijerka i, navodeći da su juče studenti iz Sarajeva organizovano došli u Srbiju da se vakcinišu, kaže da studenti u Srbiji mogućnost za vakcinaciju ne koriste dovoljno.

– Plašim se sljedećeg talasa – navodi Brnabić i ukazuje da je velika razlika između sredina gdje je veći broj vakcinisanih, jer tamo zdravstveni sistemi nisu pod pritiskom virusa korona.

Izvor: Tanjug