Zakonska obaveza opština i gradova u Republici Srpskoj da u svojoj upravi imaju maksimalno tri stalno zaposlena službenika na 1.000 stanovnika uskoro više neće važiti, saznaje Srpskainfo.

Radna grupa koja priprema izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi RS, prema našim saznanjima, prihvatila je inicijativu Sindikata uprave RS da ta zakonska odredba bude izbrisana.

To je za Srpskainfo potvrdio i Božo Marić, predsjednik navedene sindikalne organizacije, koji tvrdi da takva obaveza, kao izvor prava, ne postoji nigdje u zakonodavstvu u Evropi. Marić objašnjava da se pomenuto ograničenje kosi sa pravima koja su propisana Evropskom poveljom o lokalnim zajednicama.

– Lokalna zajednica ima apsolutnu autonomiju da, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, određuje broj zaposlenih, kreira uopšte rad aparata lokalne zajednice. Na sastanku s premijerom Radovanom Viškovićem najavili smo da ćemo kroz radnu grupu, u kojoj učestvuju naši predstavnici, tražiti da se izbriše taj član. U međuvremenu sam razgovarao s određenim brojem načelnika i gradonačelnika, kroz Savez opština i gradova RS, mislim da će i oni podržati našu inicijativu. To znači da će izmjene zakona u Narodnu skupštinu ići bez člana 69 – kaže Marić.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje je trenutno goruće u oko 80 odsto lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, gdje su ljudi uplašeni da bi mogli da ostanu bez posla.

– Ako ćemo normativno određivati broj zaposlenih, onda normativi moraju postojati svuda. Onda bismo morali reći da je dozvoljen toliki broj ljekara ili policajaca na broj stanovnika. Ako je riječ o sistemu normiranja, to ćemo urediti tek kada, u procesu reforme, dođemo u oblast analitičke procjene svakog radnog mjesta u javnom sektoru. Tada ćemo tek moći te stvari da uredimo, koliko na primjer normativac u Jezeru ima poslova, a koliko u Banjaluci. Ili u Vladi RS i u nekoj agenciji  – ilustruje Marić.

Podsjećamo, iako se radi o zakonskoj obavezi, njeno stupanje na snagu je nekoliko puta prolongirano, jer je postalo očigledno da većina opština i gradova ima više zaposlenih nego što zakon propisuje. Bez obzira na to, ostaje činjenica da je brisanje ove odredbe javno nepopularno, naročito ako imamo u vidu masovna zapošljavanja u javnom sektoru (pa i u lokalnim zajednicama), naročito pred izbore.

FOTO: GRAD BIJELJINA

Na pitanje da li je prihvatljivo ostaviti opštinama i gradovima da sami određuju koliko im treba zaposlenih, Marić kaže da treba utvrditi drugačije kriterijume „ukoliko kao društvo još nismo sazreli da domaćinskim načinom vodimo lokalnu zajednicu“.

– Možemo da propišemo neke druge kriterijume u saglasnosti sa odlukom o kategorizaciji lokalnih zajednica, u zavisnosti da li se radi o izrazito nerazvijenoj, nerazvijenoj, srednje razvijenoj, razvijenoj ili izrazito razvijenoj lokalnoj zajednici. Istovremeno, moramo da vodimo računa i o demografskoj slici u RS i biti svjesni da niko neće u maloj lokalnoj zajednici za male pare da bude sekretar ili slično. Svi bježe u regionalne centre. Gradonačelnike posmatram kao političare, da li će se oni početi odgovorno ponašati prema javnim sredstvima. To je pitanje za širu analizu, kako se ponašaju izabrana i imenovana lica koja upravljaju javnim novcem – zaključuje Marić za Srpskainfo.

 

 

Izvor: Srpaka info