Sportski talenti u Hercegovini su nepresušni a ove sedmice su to potvrdile mlade sportistkinje iz Trebinja i Berkovića. U Trebinju je na Trećem ljetnom prvenstvu BiH u plivanju za mlađe kategorije, organizovanom na bazenu Banje od strane PK Leotar, treće mjesto u kategoriji 50 metara prsno osvojila mlada plivačica iz Trebinja Ana Popović. Na ovom prvenstvu je učestvovalo 280 takmičara iz 18 klubova iz cijele BiH. Anđela Samardžić, mlada takmičarka džudo kluba Berkovići osvojila je zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu u turskom Tekirdagu, u kategoriji do 52 kg – stariji pioniri, i time pokazala da se u ovoj maloj sredini itekako kvalitetno radi sa džudistima mlađih kategorija.

Ponedjeljak je donio koncert stolačke “Gradske limene muzike” pod dirigentskom palicom profesora Zvonka Kneževića pod trebinjskim platanima. Ovaj ugledni orkestar oduševio je prisutne građane i donio dobro raspoloženje na centralni gradski trg.

Fudbalski klub Leotar je započeo pripreme za narednu sezonu premijer lige BiH, posljednji od svih njenih učesnika. Klub je rad počeo pod vodstvom novog šefa stručnog štaba, Dragana Spaića-Krcka. On, za sada, na raspolaganju ima svega 14 igrača, što pokazuje u kakvom je stanju trebinjski prvoligaš. Još uvijek se čeka “odriješenje gordijevog čvora” na relaciji Grad Trebinje-potencijalni sponzori-Fudbalski klub.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i dugogodišnja “šefica” sindikata RS Ranka Mišić, u utorak su najavile povećanje plata budžetskih korisnika za 5 odsto, bolje reći vraćanje dijela umanjenja koje je vlada odredila početkom godine. Lijepa vijest, nadamo se da sindikalne vođe poznaju prostu matematičku računicu i da neće dozvoliti prevaru od strane Vlade, jer i solidni matematičari znaju da nije isto nešto umanjiti za određeni procenat pa onda to isto uvećati za isti. Nećete dobiti isti iznos, a ko je na gubitku pogodite sami. Primjer za platu od 1000 KM, koju ako umanjite za 10 odsto dobijete 900 KM, pa ako taj iznos uvećate za 10 odsto dobićete 990 KM. Deset maraka ostaje premijerki za “bakšiš”, pa puta broj radnika…

Srijeda je donijela vijest o završenom renoviranju stadiona “Aleksandar Masleša” u Trebinju, koji je dobio jedan dio fasade i novi natpis na ulazu. Ovo zdanje koje nosi naziv po najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade u proteklom ratu, očekuje u narednom periodu poboljšanje kvaliteta samog terena, tribina i svlačionica.

U svjetskim okvirima 10. jul je obilježen i kao 157 godišnjica od rođenja Nikole Tesle, što je na ove prostore uglavnom donijelo medijska prepucavanja o tome da li je ovaj genije koji je zadužio cijelu planetu, srpski ili hrvatski “proizvod”. U moru plemenitih stvari koje je ovaj naučnik uradio, mnogo smislenije bi bilo promovisati vrijednosti njegovog rada i usaditi ih mladim generacijama kao životni motiv, a ne trošiti medijski prostor na besmislena nagađanja.

Isti dan donio je i eskalaciju nezadovoljstva stanovnika trebinjskog naselja Geljev most koji su blokirali radove na izgradnji istočne zaobilaznice oko ovog grada, nezadovoljni načinom kako je regulisan prilaz naselju. Podsjetimo se, i kod izgradnje južnog kraka zaobilaznice isti problem su imali stanovnici naselja Rupe i Pridvorci. Postoji stara izreka “obazovao se na kursevima, a učio na greškama” koja očigledno ne važi za odgovorne u izgradnji puteva u Republici Srpskoj. Njima nije bila dovoljna greška iz prošlog perioda da bi istu izbjegli sada.

U Podgorici je u četvrtak, uz prisustvo gradonačelnika ovog grada i nekoliko crnogorskih ministara, otvoren Bulevar Srđana Aleksića. Još jedan grad na balkanskim prostorima koji, na ovakav način, promoviše multietničnost i uvažavanje različitosti.

11. jul svake godine donese nacionalne i nacionalističke turbulencije u BiH, jer se taj dan održava komemoracija u Potočarima kod Srebrenice. I ove godine nisu izostale ružne scene kreirane u pojedinim centrima političke moći.

U petak je u medijima propraćen prijem Bore Đorđevića, frontmena “Riblje Čorbe” kod gradonačelnika Trebinja, dok je dan kasnije, trinaestog jula, obilježen dan formiranja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske uz pomen poginulim pripadnicima ove jedinice.

Pravoslavni vjernici su u petak obilježili praznik Svetog Petra, a u subotu Svetog Pavla, koji je tradicionalno najveselije proslavljen u Ljubinju.

Sedmicu su obilježile i medijske špekulacije na rad u bilećkom pogonu Javnog preduzeća “Nikola Tesla”, koje odnedavno zapošljava oko 200 radnica u pogonima tekstilne industrije. Naime, sve veći broj radnica se žali na mobing u ovom preduzeću. Odgovorni ne spore da se u preduzeću radi i po 12 sati dnevno, ali to pravdaju nemogućnošću loše obučenih radnica da stignu dnevne norme. Ostaje nejasno o kakvim normama je riječ, kada se zna da velika većina zaposlenih prima samo zagarantovani republički minimalac, pa se pitamo šta ako radnik ne ispuni normu? Da li tada ne primi ni minimalnu zagarantovanu zaradu, što je zakonska obaveza ili im se uruči otkaz? Mnogo toga je nejasno u vezi sa ovim bilećkim “projektom” zapošljavanja, ali je činjenica da ne ide baš sve po prezentovanim planovima.

Za pozitivan kraj sedmice pobrinuli su se odgovorni u Domu mladih Trebinje koji su za početak narednog mjeseca, tačnije 7. i 8. avgust najavili održavanje “Prve trebinjske gitarijade” na kojoj će učestvovati mladi rok bendovi iz Hercegovine i okruženja.

B.S. Hercegovina Promo jul, 2013.