Protekla sedmica u Istočnoj Hercegovini je započela smirivanjem strasti oko posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Trebinju, i izjavama vladike Grigorija na ovu temu.

Posjeta je imala veliki odjek, najviše u medijima u Srbiji koji su “skandal sa Crkvine” predstavili kao produbljavanje sukoba na relaciji državni vrh Srbije – Srpska Pravoslavna Crkva. U Hercegovini su mišljenja izmješana i raznolika, od ogorčenosti prema posjeti “izdajnika” Nikolića, do prećutnog neodobravanja postupaka lokalnih crkvenih zvaničnika.

Početkom sedmice gradonačelnik Trebinja je posjetio Brisel, gdje je učestvovao na “Konferenciji gradonačelnika” na temu energetske racionalizacije. Ovom događaju je prisustvovalo oko 600 gradonačelnika iz cijele Evrope. Posjeta je predstavljena kao otvaranje Trebinja ka Evropi i dobra preporuka koja će u perspektivi privući strane investitore u grad na Trebišnjici.

Lijepe vijesti stigle su u utorak, sa Mediteranskih igara iz Turske, gdje je trebinjka Ivana Ninković, najbolja plivačica BiH, osvojila četvrto mjesto. Medalja na ovom prestižnom takmičenju u disciplini 50 metara prsno, izmakla joj je za jedan stoti dio sekunde. Ostaje žal za medaljom, ali i respekt prema ovom izuzetnom rezultatu naše plivačice.

U Berkovićima i Trebinju su održane “Konferencije beba”, druženje najmlađih stanovnika i njihovih roditelja, koje promovišu vrijednosti porodice.

Pilot projekat energetski efikasne ulične rasvjete, koga finansiraju Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID), Program razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) i grad Trebinje, počeo je sa realizacijom u četvrtak. Događaju su prisustvovali zvaničnici pomenutih agencija u BiH i gradonačelnik Trebinja.

Kraj sedmice obilježili su simpozijum “Klobuk kroz vijekove”, koji je održan u Muzeju Hercegovine, obilježavanje krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u Bileći, kao i otvaranje košarkaškog kampa “Dejan Bodiroga” na sportskim terenima “Srđan Aleksić” u Trebinju.

U regionalnim okvirima najznačajnije informacije dolaze na temu evropskih integracija. Hrvatska se svečano priprema da u prvi radni dan slijedeće sedmice uđe kao punopravni član Evropske unije, dok je Srbija, konačno, poslije mnogo peripetija dobila datum za početak pregovora sa Unijom. Kod nas na ovu temu, još uvijek ništa. A kako su nam političari vrijedni, ne treba ni očekivati “radosne vijesti” u skorije vrijeme.

Da bismo zadržali vedro raspoloženje, u ovoj sedmici najzaslužniji su bili, uvijek “inspirativni”, Miroslav Ćiro Blažević koji je izjavio “da bi mu poziv selektora Republike Srpske bio velika želja i najveći izazov u karijeri” i intervju “majke mi” dokonog Sreta, Mostarca koji živi u Nevesinju, a koji je postao apsolutni hit na internet mreži. Ukoliko ste jedan od rijetkih koji su propustili da pogledaju ovaj dio emisije “1 na 1” Alternativne TV, zabavite se uz link koji prenosimo.