Predstavom “Svjetionik ljubavi” danas je u Kulturnom centru Trebinje obilježena školska slava Sveti Sava. Domaćin ovogodišnje svetosavske svečanosti je Centar srednjih škola Trebinje.

Uprokos situaciji sa pandemijom, učenici i profesori obilježili su slavu poštujući sve epidemiološke propise.

“Centar srednjih škola domaćin je ovogodišnje svečanosti, zbog uslova i poštovanja svih zakonskih mjera vezanih za pandemiju imali smo mogućnost da obilježavanju prisustvuje samo 50 zvanica. Žao mi je što i ostali građani našeg grada koji su željeli da dođu nisu bili u mogućnosti upravo zbog ovih ograničenja, i nisu mogli da vide sve ono što su naši učenici pripremili, ne samo u ovom oficijelnom dijelu nego i u gastronomskim specijalitetima”, rekla je za Padrino radio direktorica Neška Ilijić.

Današnji program činila je predstava pod nazivom “Svjetionik ljubavi” koju su pripremile sa svojim učenicima profesorice Snežana Grbić, Evelina Dučić, Maja Čečur i Vanja Sušić.

Prema riječima profesorice Eveline Dučić pripreme su protekle u posebnim okolnostima, ali su pronašli pravi način da u ovom trenutku obilježe školsku slavu.

“Nastojali smo da tekst koji govore učenici bude originalan, nešto što ranije nije izvođeno, način kako smo komponovali cijelu predstavu je specifičan. Nastojeći da se učenici ne okupljaju u velikim grupama podijelili smo predstavu u dijelove pa tako imamo učenike koji izvode uživo na sceni , a imamo i učenike koji su se u malim grupama snimali u našoj crkvi, nekom dijelovima grada, pri tom izgovarajući određeni tekst te je prezentovan tokom predstave”, rekla je profesorica.

Dodaje da smatra da su postigli pravi rezultat i da je predstava nešto što će se pamtiti, a da su posebno zadovoljni entuzijazmom svojih učenika koji su se potrudili da sve prođe u najboljem redu i da njihov program ostvari upečatljiv efekat.

Učenica Helena Škiljević čestitala je današnju slavu svim prosvjetnim radnicima i učenicima te istakla da su se uprkos specifičnoj situaciji svi učenici rado odazvali i učestvovali u pripremi programa.

“Odlučili smo se da pripremimo ovaj program kako bi doprinijeli očuvanju tradicije, i smatram da je jako bitno da se svake godine slavi, proslavlja, ulaže veliki trud jer današnji dan je veliki za naš narod. Nastojali smo da se što bolje pripremimo i da prezentujemo onako kako dolikuje. Iako su pripreme trajale kratko, uspjeli smo  danas da predstavu izvedemo na najbolji mogući način”, rekla je Helena.

Anđela Krušić, učenica prvog razreda zajedno sa još 8 učenika i profesoricom Valentinom Sušić učestvovala je u snimanju filma koji su nazvali Tragovima beskraja.

“Kazujući stihove pjesnika koje prate snimci našeg Trebinja željeli smo da povežemo nas same i današnji trenutak sa vremenima prošlim i duhom svetosavlja. Današnja priredba nastala je u želji da u novonastalim okolnostima nađemo način da iskažemo svoje poštovanje prema liku i djelu našeg prosvjetitelja, Svetog Save”, istakla je Anđela.

Današnja svečanost bila je takođe i prilika da učenici ove škole pokažu svoje mnogobrojne talente, pa su pored učenika koji su učestvovali u predstavi, svoj doprinos dali i učenici koji se školuju u ugostiteljskim zanimanjima.

Razne vrste kolača, kiflice, pite, štrudle, rolati i ostale đakonije, u kojima su mogle zvanice da uživaju nakon svečanosti, produkt su truda i talenta ovih mladih ljudi i njihovih profesora. Uz ukusnu hranu i bogat kulturni program, ove godine se u Trebinju uprkos trenutnoj situaciji, školska slava obilježila na prigodan način.

 

 

 

 

 

 

Svetlana Grbić

HP, januar 2021.