Novi Zeland je najavio paket prijedloga čiji je cilj zabrana pušenja za sljedeću generaciju i približavanje cilju postizanja nepušačke zemlje do 2025. godine.

Planovi uključuju postepeno povećanje zakonski dozvoljenih godina za pušenja, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duvanskih proizvoda svima rođenim poslije 2004. godine, čineći pušenje ilegalnim za tu generaciju, prenosi The Guardian.

Takođe se razmatralo značajno smanjenje nivoa nikotina dozvoljenog u duvanskim proizvodima, zabrana filtera, postavljanje minimalne cijene duvana i ograničavanje lokacija na kojima se mogu prodavati duvan i cigarete.

Pušenje uzrokuje polovinu autohtonih australijskih smrtnih slučajeva starijih od 45 godina, pokazuje studija, rekla je u četvrtak pomoćnica ministra zdravlja dr Ayesha Verrall najavljujući promjene.

– Oko 4.500 Novozelanđana svake godine umre od duvana, a mi moramo da ubrzamo napredak da bismo mogli da postignemo taj cilj. Kao i obično bez programa za kontrolu duvana nećemo tamo stići.

Prijedloge su pozdravile brojne organizacije javnog zdravstva.

– Ovaj prijedlog prevazilazi pomoć ljudima da prekinu – izjavila je izvršna direktorka Društva za rak Lucy Elwood.

Ona je primijetila i da je broj maloprodaja duvana četiri puta veći u zajednicama sa niskim prihodima, gdje je stopa pušenja bila najveća.

– Ove očigledne nepravde su razlog zašto treba da zaštitimo buduće generacije od štete duvana… Duvan je najštetniji potrošački proizvod u istoriji i treba ga postupno ukidati – rekla je Elwood.

 

 

 

Izvor: Buka