Готово да нема уређаја који свакодневно користимо у домаћинству, а да на њему није могуће остварити значајније уштеде.

Поскупљење струје подићиће ваш зимски рачун. Чак и мале промене свакодневних навика, могу да доведу до великих уштеда енергије, пише Српски Телеграф.

1. Сијалице: Гасите сијалице сваки пут када изађете из просторије, а препуручује се и да их замените штедљивим које трају и до пет пута дуже.

2. Утичнице: Пуњачи за мобилне телефоне, таблете, затим рачунари који су укључени у струју, троше је чак и када се не користе. Чак и телевизор када је искључен троши 24 одсто енергије.

3. Пегла: Пеглајте ређе, а више ствари одједном. Никада не пеглајте пешкире и кухињске крипе – они су већ откувани, а само трошите струју пеглајући их – заблуда је да се тако убијају бактерије.

4. Бојлер: Укључујте га искључиво током ноћи и редовно чистите од каменца, јер ће му тако мање требати да се загреје – каменац успорава грејање.

5. Шпорет: Поклопите шерпу током кувања, јер се тако брже скува и троши мање струје самим тим.

6. Машина за веш: Избегавајте програме на 90 степени, подједнако су ефикасни и они од 60 и 40 степени. Избегавајте сушилице за веш. Увек напуните машину до врха, јер празна троши исто енергије колико и скроз пуна, па нема потребе да је “штедите”.

7. Грејалице: Оне просто “једу” струју. Јефтиније је да се грејете на климу!

8. Компјутер: Искључите га из струје кад год га не користите. “Стенд бај” опција не штеди енергију, а искључујте и монитор када вам не треба.

9. Купујте штедљиве уређаје: Данас вси модерни и нови уређаји имају декларацију да су штедљиви, па бирајте такве уколико купујете неки. Обично нема разлике у цени.

10. Фрижидер: Температуру држите на 3-5 степени Целзијуса, а редовно га чистите јер појава леда повлачи више енергије.

Извор: 6yka.com