Prosječna nabavna cijena dizela sa svim obavezama državi ovih dana ukupno iznosi 1,30 KM po litru, što je za 0,30 KM manje u odnosu na tri sedmice ranije.

Potvrđuju to iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, odakle su precizirali da se cijena po litru uvezenog dizela u BiH kreće oko 0,41 KM.

“Na takvu cijenu obračunavaju sljedeće dažbine: akciza 0,30 KM, putarina 0,15 KM putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,19 KM. To znači da nabavna cijena i sve obaveze državi ukupno iznose 1,30 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža”, rekli su za “Nezavisne” iz UIO BiH, odakle su nam, početkom ovog mjeseca, potvrdili da je nabavna cijena dizela sa svim dažbinama iznosila 1,60 KM.

Početkom aprila nabavna cijena benzina 95, sa svim obavezama državi, ukupno je iznosila 1,55 KM po litru, a u međuvremenu je i ona značajno pala.

“Cijena po litri uvezenog motornog benzina 95 u BiH ovih dana se kreće oko 0,40 KM. Na takvu ulaznu cijenu obračunavaju se sljedeće uvozne dažbine: akciza 0,35 KM, putarina 0,15 KM, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV 0,20 KM. To znači da su nabavna cijena i sve obaveze državi ukupno 1,35 KM, a sve ostalo do cijene na tržištu je marža”, precizirali su iz UIO BiH.

Zanimljivo je da je juče u Gradišku stigla još jedna pošiljka benzina 95, koja je bila znatno jeftinija u odnosu na ranije, tako da je ulazna cijena iznosila 0,30 KM po litru, što znači da je ukupna cijena sa dažbinama svega – 1,23 KM.

Američka sirova nafta, po kojoj se određuje cijena na svjetskim tržištima, preksinoć je završila trgovanje na berzi sa negativnom cijenom, a juče ujutru se kretala oko nule. Na pitanje šta se sada može dešavati na bh. tržištu, analitičari ističu da očekuju samo jedno – dalji pad cijena derivata na benzinskim pumpama.

“Svakodnevni je pad cijena u rafinerijama. Šta se može očekivati osim daljeg pada cijena na pumpama? S obzirom na istaknute cijene goriva na pumpama, vidljivo je da je raspon veliki kod svakog derivata, čak i kod istog trgovca, i stoga inspekcije moraju obavljati svoj dio posla, ne samo kod trgovaca, već i kod veletrgovaca”, rekao nam je Almir Bečarević, stručnjak u ovoj oblasti.

Međutim, iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kažu da je nezahvalno prognozirati do kada će trajati ovako niska cijena barela nafte na svjetskom tržištu, jer je svjetsko tržište trenutno veoma nestabilno.

“Distributeri su cijene goriva na benzinskim pumpama u RS prilagodili stanju na svjetskom tržištu, odnosno rafinerijskim cijenama i novoj Uredbi Vlade RS o ograničenju marže u maloprodaji i ne vjerujem da ima prostora za dodatno sniženje, osim u slučaju da gorivo od rafinerija nabave povoljnije nego što je to trenutno”, kaže za “Nezavisne novine” Zoran Berak, sekretar Grupacije.

U BiH su, podsjetimo, ograničene marže na gorivo na 0,25 KM po litru u maloprodaji, odnosno 0,06 KM u veleprodaji, a iz inspekcije tvrde da pojačano kontrolišu subjekte koji prometuju ovu robu te najavljuju da će kontrole nastaviti.

“U proteklih šest dana izvršeno je 30 kontrola te je u jednom slučaju na području Hercegovine utvrđeno kršenje Uredbe o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, zbog čega je subjektu izrečena kazna od 15.000 KM”, kazali su juče za “Nezavisne novine” iz Inspektorata RS.

Podsjetimo, proteklih dana na velikom broju benzinskih pumpi pojeftinilo je gorivo, pa su, recimo, Banjalučani požurili da ga naspu po cijeni od 1,50 KM po litru, koliko na dijelu prodajnih mjesta košta i sada. U Sarajevu dizel košta od 1,51 KM pa naviše, a benzin od 1,56 KM pa naviše.

 

 

Izvor: Nezavisne