rptnb

Ljekar trebinjske hitne pomoći Marko Paovica jedan je od rijetkih trebinjskih rekreativaca koji se oprobao na Beogradskom maratonu, a sebi je postavio novi cilj – triatlon na Skadarskom jezeru i penjanje na vrh Triglava i Olimpa.

Rekreativno se bavi trčanjem, hodanjem, planinarenjem, vožnjom bicikla, a od nedavno redovno ide na plivanje, pa je triatlon nešto o čemu sad ozbiljno razmišlja.

Ono što je u početku bio samo hobi i vrsta oslobađanje od svakodnevnog stresa preraslo je u naprednu sportsku rekreaciju i postalo sastavni dio Markovog života.

– Mislim da svako može naći malo vremena da se posveti sebi bez obzira na godine. Tek u tridesetoj sam počeo ozbiljnije da se bavim sportskom rekreacijom. To s vremenom postane stil života, odmara vas i osobađa od napetosti – poručuje ovaj trebinjski ljekar.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Kaže da sa svakim novim pređenim kilometrom, prije svega, zadovoljava sebe, a cilj mu nije postizanje velikih rezultata.

– Sve je počelo kada sam se zaposlio u službi hitne pomoći. Stresan, odgovoran posao, rad u smjenama, učenje, vremenom je dovelo do mnogo nezdravih navika. Bilo mi je potrebno da negdje nađem odmor od toga, prije svega zbog zdravlja, ali i viška kilograma. Kako bih skinuo nepotrebne kilograme i osjećao se bolje prvo sam krenuo u lagane šetnje, pa brzo hodanje, zatim hodanje po okolnim brdima. Kad sam već bio u formi počeo sam trčati, voziti bicikl, planinariti. Ove godine redovno idem na plivanje – navodi on.

Ovogodišnji Beogradski maraton bio je veliki test za ovog trebinjskog rekreativca, ali i nezaboravan događaj.

– Istrčao sam polumaraton od nepuna 22 kilometra, pobjedio samog sebe i spoznao sopstvene mogućnosti. U atmosferi prepunoj adrenalina i pozitivne energije, među skoro osam hiljada rekreativanca, sve sam prošao za dva sata i 15 minuta, više nego zadovoljavajući rezultat – ističe Marko.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

On kaže da je posebno ponosan na to što prije pet godina nije mogao da istrči ni 200 metara, a u Beogradu je trčao preko 20 kilometara.

– Podsvjest me odavno vukla da se oprobam na ovom polumaratonu, najjačem u regionu. Olakšavajuća okolnost mi je bila veliki broj rekreativaca, što svakom učesniku pruža podršku, pozitivnu energiju i trčanje bez opterećenja. Osjećaj kada savladate ono što ste smatrali nemogućim je neopisiv.  Emocije vas poslije toga pokreću da idete dalje i podižete ljestvicu. Sa svakom savladanom novom etapom, shvatate kolike ste jači i stabilniji, fizički i psihički – zaključuje ovaj trebinjski ljekar.

Među najljepšim biciklističkim turama koje je vozio izdvaja durmitorski prsten dug 80 kilometara.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

– Krug oko Durmitora je asfaltna ruta, a savlada se uspon od dvije hiljade metara. U istom danu ste na planini, u kanjonu, visoravni, mjenjate nadmorske visine, vidite savšene pejzaže, različit biljni svijet i u toj ljepoti sav napor nestane – opisuje Marko.

Smatra da prvo treba upoznati prirodu oko svog grada, peti se na najbliže planine, pa onda ići dalje, do Triglava ili Olimpa, o čijim vrhovima  ozbiljno razmišlja.

– Vodim se time da nikada nije cilj samo se popeti na vrh, nego se i vratiti kući. Uz podršku porodice svaki slobodan trenutak koristim za bavljenje nekim od sportova u kojima sam se oprobao posljednjih godina. Odnedavno ovaj užitak, osim sa prijateljima i trebinjskim planinarima, dijelim i sa svojm malim sinom, što mi je posebno drago –  zaključuje trebinjski doktor.

Ljekari pisci i plesači

U trebinjskoj hitnoj pomoći osim rekreativaca koji trče polumaratone među ljekarima ima i pisaca i plesača. U ovoj službi rade i medicinske sestre koje slikaju ili prave rukotvorine.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpska info