Sarajevo – Savjet ministara BiH po svemu sudeći do naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH neće uspjeti da sačini jedinstven prijedlog za smanjenje javne potrošnje, odnosno smanjenje plata zvaničnika u institucijama BiH, pa će se ovim pitanjem opet baviti poslanici.

Predstavnički dom je, naime, na sjednici održanoj 15. aprila zadužio Savjet da u roku od deset dana na osnovu svih pristiglih zakonskih prijedloga i inicijativa za smanjenje plata sačini jedinstven prijedlog i da ga uputi Parlamentu BiH. Kako ovaj posao nije završen u roku i najvjerovatnije neće ni biti završen do naredne sjednice doma koja je zakazana za 14. maj, poslanici će odlučivati o dva zakonska prijedloga i tri inicijative poslanika kojima se predlaže smanjenje plata.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH rekli su “Glasu Srpske” da je zaključak Parlamenta u ovu instituciju stigao tek nakon deset dana, dakle 25. aprila i da je ta činjenica dovoljna da se vidi da je zaključak Parlamenta “nemoguća misija”.

– Na narednoj sjednici Savjeta ministara koja će se održati u četvrtak biće razmatran zaključak Parlamenta jer je i naslovljen na Savjet, a ne na Ministarstvo. Na toj sjednici Savjet će donijeti odluku o ovom zaključku i dati smjernice Ministarstvu šta da uradi – rekli su u Ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske