И поред тога што је цијена услуга мобилних оператера од 1. јануара ове године снижена скоро за 17 посто, посланици Представничког дома БиХ ће 5. јула расправљати о висини износа поменутих услуга.

Наиме, у извјештају о ефектима примјене измијењеног Правилника о моделима регулисања цијена услуга мобилних оператра, који је у посједу “Независних”, наводи се да је цијена услуга пала за поменути износ и истиче да цијена позива према другим мобилним мрежама у БиХ након усклађивања с одредбама Правилника износи 0,25 КМ/мин.

“У односу на важеће цијене, то представља снижење од 16,67 посто за кориснике основног тарифног модела ‘БХ Телецома’ и ‘Телекома Српске’, док је за кориснике основног тарифног модела ‘Еронета’ цијена снижена за 30,56 посто”, наводи се у извјештају.

Међутим, и поред чињенице да су цијене кориговане и да имају тренд пада, парламентарци и даље нису задовољни, те траже информацију од Регулаторне агенције за комуникације (РАК). Траже и поновно умањење цијена мобилних услуга, што ће, највјероватније, довести до бурне расправе у оба дома парламента БиХ. Упозоравају и на чињеницу да су земље ЕУ одлучиле да више неће бити роминга када су у питању мобилне услуге чланица. Парламентарци ће 5. јула одлучити до када би РАК требало да достави информацију о резултатима усклађивања цијена услуга мобилне телефоније у БиХ с цијенама у региону и Европи. Иницијативу за расправу поднио је Младен Босић (СДС), замјеник предсједавајућег овог дома, који је и претпрошле године затражио да се цијене услуга мобилне телефоније ускладе са сусједима, јер су у БиХ, како је објаснио, три пута скупље. Након што је ова иницијатива усвојена у парламенту, РАК је наложио мобилним оператерима да ускладе и снизе цијене услуга. Упоредна анализа цијена услуга мобилних оператера у БиХ коју је РАК сачинио 2016. године показала је да нису све цијене телеком оператера у БиХ најскупље у региону, него да су неке од њих више и да су цијене на нивоу просјека у односу на земље окружења. Парламентарци се нису сложили с овом оцјеном, те су тражили умањење цијена мобилних услуга у БиХ, што су, на крају, и добили.

Предраг Ковач, директор РАКа, истиче да је позитивно да грађани БиХ и земаља у окружењу могу да уживају у одређеним погодностима, које им омогућава Споразум о цијенама услуге роаминга, који је 2014. потписан са Србијом, Црном Гором и Македонијом, и додаје да с обзиром на то да БиХ није чланица ЕУ укидање роминга у земљама ЕУ неће имати никакве посљедице за нашу земљу.

Цијене одлазних позива према БиХ за постпаид кориснике из БиХ када се налазе у земљама потписницама споразума након примјене прве фазе одлуке значајно су снижене, и то за позиве из Црне Горе за 67 посто, из Србије за 74 посто те за позиве из Македоније за 76 посто. С примјеном друге фазе одлуке цијене одлазних позива су ниже за 17 посто.

Просјечна цијена послате СМС порука за постпаид кориснике из БиХ када се налазе у земљама потписницама споразума након примјене прве фазе одлуке значајно су снижене и то за послате поруке из Црне Горе за 50 посто, из Србије за 51 посто, те из Македоније за 63 посто. С примјеном друге фазе одлуке цијена послате СМС поруке је нижа за 11 посто у односу на цијену која се примјењивала у првој фази примјене одлуке.

Национални роминг

Што се тиче националног роминга, из РАКа истичу да тога више нема јер је престала да важи одлука о начину пружања услуга мобилне телефоније између ГСМ оператера у БиХ.

Мобилни оператори у БиХ од 28. фебруара 2016. године не нуде корисницима једног оператора могућност да користе услуге путем мобилне мреже другог мобилног оператора у БиХ. Овакву мјеру, односно мјеру укидања националног роминга, донио је РАК у циљу јачања конкуренције на тржишту мобилне телефоније.

Извор: Независне новине